MonPlaneta
Descobreixen la mòmia d’un adolescent amb una màscara d’or i 49 amulets

Un equip d’investigadors ha descobert una màscara d’or i 49 amulets a la mòmia d’un adolescent que va morir a Egipte fa uns 2.300 anys. Segons han explicat en un article publicat a ‘Frontiers in Medicine’, tots aquests objectes li havien de servir per facilitar el viatge cap a l’altra vida, un moment fonamental de la religió de l’Antic Egipte.

Oblidada durant gairebé un segle

Per bé que les restes van ser descobertes el 1916 al cementiri de Nag el-Hassay, al sud d’Egipte, on es van fer enterraments entre els segles IV i I abans de Crist, van ser traslladades al soterrani del Museu Egipci del Caire sense ni tan sols ser examinades. Un fet comú tenint en compte que, entre el segle XIX i principis del XX, a Egipte es van desenterrar milers de mòmies, algunes de les quals amb sarcòfags i tot, que van ser dutes al museu.

La tomografia computeritzada ha permès veure la mòmia per dins sense haver-la de destruir | Frontiers Press
La tomografia computeritzada ha permès veure la mòmia per dins sense haver-la de destruir | Frontiers Press

En aquest cas, la mòmia de l’adolescent es trobava fins de dos sarcòfags successius, decorats amb sanefes i inscripcions en grec. Anar més enllà d’això, però, era perillós, perquè desembolicar les mòmies és un procés molt destructiu per a les restes. Per sort, a dia d’avui, la tecnologia de tomografia computeritzada permet analitzar força a fons els cadàvers sense tocar-los pràcticament gens.

Un cos preparat pel darrer viatge

És així com es va trobar que, sota les benes i a l’interior de la mòmia, que devia ser d’un noi d’entre 14 i 15 anys, no només hi ha una màscara d’or sinó gairebé 50 amulets amb 21 dissenys diferents, que inclou una llengua d’or a l’interior de la boca i un escarabat al pit, que a més està cobert amb pedres. Tots els seus òrgans van ser extrets excepte el cor i l’interior del crani va ser reomplert amb resina després de retirar el cervell, un procés que es feia a través del nas.

Els TAC han permès veure, entre d'altres, l'escarabat d'or que duu la mòmia damunt del pit | Frontiers Press
Els TAC han permès veure, entre d’altres, l’escarabat d’or que duu la mòmia damunt del pit | Frontiers Press

Tot plegat, preparacions per ajudar el noi a travessar l’Inframón i arribar a l’altra vida, tal com explica el famós ‘Llibre dels Morts’, que contenia instruccions i sortilegis per a aquesta darrera aventura. Així, a més de l’escarabat, la mòmia conté un amulet de l’Ull d’Horus, el ‘tyet’ o Nus d’Isis… molts d’ells d’or i d’altres de pedres semiprecioses. A més, la mòmia també duu unes sandàlies blanques, que li havien de permetre sortir del sarcòfag. Juntament amb les tècniques emprades per a momificar-lo i el bon estat de les seves dents, fan pensar que el noi era d’una família molt ben posicionada a la societat egípcia de l’època. Ara, les seves restes s’han traslladat a la sala d’exposicions principal del Museu Egipci del Caire.

Més notícies
L’exposició explora la vida de sis persones que van viure a l’antic Egipte a través d’objectes procedents del Museu Britànic | CaixaForum

El Museu Britànic i el CaixaForum duen sis mòmies egípcies a Barcelona

L'exposició 'Mòmies d'Egipte: Redescobrint sis vides' explora qui eren i com vivien
:  - Mobile
Pilars de la tomba de Ptahmes exposats al Museu d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos)

Troben el formatge més antic que es coneix en una tomba egípcia de fa 3.300 anys

Ptahmes, governador de Memfis el segle XIII abans de Crist, va ser enterrat amb diverses àmfores que contenien, entre d'altres, derivats de la llet de vaca i de cabra o ovella
:  - Mobile
L'egípcia va ser una de les grans civilitzacions de l'Edat de Bronze

Ressusciten la cervesa dels faraons amb llevats de 5.000 anys d’antiguitat

Un equip de científics israelians ha aconseguit tornar a la vida els fongs que permetien la fermentació i tornar a elaborar la beguda tal i com es consumia a l'Antic Egipte
:  - Mobile
Un dels cadells de lleó momificats trobats a Egipte

Descobertes a Egipte dotzenes d’animals momificats

Entre els exemplars trobats hi ha cadells de lleó, cocodrils, gats i cobres, a més d'estàtues d'altres espècies
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa