MonPlaneta
Descobreixen el dinosaure amb el coll més llarg que s’ha trobat mai

Un equip d’investigadors ha identificat el que, sembla, és el dinosaure amb el coll més llarg que s’ha trobat mai. Segons afirmen els científics en un article publicat al ‘Journal of Systematic Palaeontology’, el Mamenchisaurus sinocanadorum, com se’l coneix, tenia un coll de 15,1 metres, d’acord amb els seus càlculs, i va viure fa aproximadament 162 milions d’anys al que, a dia d’avui, és la Xina.

Restes antigues revisades amb noves tecnologies

Tot i que les restes d’aquest animal van ser descobertes el 1987 i van ser descrites per primer cop el 1993, no ha estat fins ara que, gràcies a les darreres tecnologies de tomografia computeritzada, s’ha pogut comparar amb altres sauròpodes, dinosaures de la mateixa família, per veure quina devia ser la mida d’un animal complet.

L'estudi ha revelat que aquest sauròpode tenia el coll més llarg que el que, fins ara, tenia el rècord | Andrew Moore
L’estudi ha revelat que aquest sauròpode tenia el coll més llarg que el que, fins ara, tenia el rècord | Andrew Moore

Si el dinosaure amb el coll més llarg que s’havia trobat fins ara era el Xinjiangtitan, amb 13,5 metres, sembla que el Mamenchisaurus sinocanadorum el podria haver superat. Amb un coll als límits del que és físicament possible, sembla que podia quedar-se quiet en un mateix lloc i, alhora, alimentar-se de tota la vegetació del voltant, menjant molt sense haver de gastar energia desplaçant-se o girant-se.

El càlcul de la llargada del coll d’aquest animal s’ha fet a partir de tres vèrtebres que, com hem dit, van ser comparades amb animals semblants. Pel que sembla, tenia 18 vèrtebres cervicals, com alguns dels seus parents més propers, i és així com es va poder calcular quina devia ser la llargada completa del coll.

Alguns secrets més revelats

A més, també s’ha descobert un dels seus secrets: uns ossos plens d’aire, com els dels ocells, que formaven més d’un 70% del volum de les vèrtebres i que les feien molt més lleugeres. Com a dada curiosa, també s’ha establert que, probablement, devia tenir el coll a un angle d’entre 20º i 30º per sobre de l’horitzontal. Força poc comparat amb el que estem acostumats a pensar dels sauròpodes però que, tot i així, li permetia arribar fins a uns 10 metres per sobre la superfície per menjar.

Més notícies
Recreació escultòrica de l'aspecte en vida de Pararhabdodon isonensis al Museu de la Conca Dellà
Descriuen noves restes del dinosaure que només es coneix per troballes fetes al Pallars
Aquest individu va viure fins fa 66 milions d'anys i hauria assolit 8 metres de llarg i unes 3 tones de pes
El descobriment a Portugal d'unes enormes costelles de braquiosaure podrien pertànyer al dinosaure més gros que s'ha trobat mai a Europa | Facultat de Ciències de la Universitat de Lisboa
Unes obres descobreixen una enorme caixa toràcica de dinosaure a Portugal
Podrien ser les restes més grosses d'un d'aquests animals que s'han trobat mai a Europa
Reproducció d'un anquilosaure | Wikimedia Commons
Els anquilosaures també feien servir les cues per barallar-se entre ells
Les grans boles òssies que hi tenien al final devien ser una arma temible i molt perillosa
El 'Transylvanosaurus' era un dinosaure que destacava per la seva mida petita i per tenir un cap pla i molt ample | Felix Augustin / Peter Nickolaus / Dylan Bastiaans
Descobreixen un dinosaure amb el cap pla en una antiga illa plena d’animals nans
L'efecte de la insularitat es nota en totes les restes fòssils d'aquell temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa