MonPlaneta
Fa cent anys del descobriment de la tomba de Tutankhamon
  • CA

Un dia com avui de fa un segle, el 4 de novembre de 1922, l’arqueòleg anglès Howard Carter i els excavadors que treballaven per a ell van trobar un graó tallat a la roca en una part poc explorada de la Vall dels Reis, a Egipte. Era l’acte inicial del descobriment de la tomba de Tutankhamon, un dels faraons més coneguts de l’Antic Egipte i la mòmia del qual, enterrada en un sarcòfag fabulós, és la més cèlebre entre el gran públic.

Tres setmanes després, el 23 de novembre, les excavacions havien destapat les escales i arribat fins a l’entrada de la tomba que, ara sí, es va poder descobrir a qui pertanyia. Tutankhamon va ser un monarca menor, un dels darrers de la XVIIIa Dinastia, marcada per l’anomenada ‘heretgia d’Amarna’, una revolució religiosa que va començar i acabar amb el regnat del seu pare, Akhenaton, en el que va ser el primer intent de la història d’instaurar un culte monoteista, en aquest cas al déu Aton, el Sol.

La tomba de Tutankhamon es va trobar en un estat de conservació esplèndid | EditorFromMars (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
La tomba de Tutankhamon es va trobar en un estat de conservació esplèndid | EditorFromMars (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

L’hereu de l’heretge més gran de l’Egipte faraònic

Coronat com a Amenhotep IV, el faraó va reformar la religió estatal d’Egipte, va canviar-se el nom i va alçar la ciutat d’Amarna, la seva nova capital enmig del desert, on va regnar amb la seva esposa Nefertiti. Quan va morir, però, els sacerdots d’Amon, l’antic déu principal del panteó egipci, van recuperar el poder. Després que el seu mig germà també morís, el 1334 abans de Crist l’hereu del tron, Tutankhaton, va ser rebatejat com a Tutankhamon.

Howard Carter treballant en el sarcòfag de Tutankhamon | Arxiu de 'The New York Times', Domini Públic
Howard Carter treballant en el sarcòfag de Tutankhamon | Arxiu de ‘The New York Times’, Domini Públic

Una mort prematura i una condemna a l’oblit

Va regnar durant només uns 8 anys, dels 10 fins a finals de l’adolescència i, com el seu pare, va desaparèixer de pràcticament tots els registres com a senyal de l’heretgia de què, sense voler, havia pres part. Aquest abandó va fer que les bones condicions en què es va trobar la seva tomba el convertissin en el faraó més famós d’Egipte i, alhora, que hi hagi molts misteris que continuen envoltant la seva vida. Sobre la seva mort, tan jove, s’han construït teories sobre si era coix –amb versions contradictòries sobre l’existència i l’abast d’aquest defecte-, sobre si va morir de malària o d’alguna malaltia genètica

L'avantcambra de la tomba de Tutankhamon ja era plena d'objectes espectaculars i d'un valor enorme | Patty / Flickr (CC BY-SA 4.0)
L’avantcambra de la tomba de Tutankhamon ja era plena d’objectes espectaculars i d’un valor enorme | Patty / Flickr (CC BY-SA 4.0)

Les peces de la tomba podran veure’s per fi

Durant anys, els excavadors de Carter van registrar i retirar més de 6.000 peces de les quatre cambres de la tomba. Entre elles, és clar, hi ha la seva màscara mortuòria d’or, probablement l’objecte més conegut de l’Antic Egipte. No obstant això, moltes de les altres duen pràcticament un segle amagades en magatzems… però ho estaran poc temps. Segons les autoritats egípcies, un cop s’inauguri el Gran Museu Egipci, a prop de les Piràmides de Giza, 5.400 d’aquests objectes hi seran exposats

Més notícies
Alguns dels sacròfags pintats que han estat trobats fa poc a Saqqara | Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte
Descoberts 250 sarcòfags de fa 2.500 anys a una necròpoli egípcia
Saqqara, on s'ha fet aquesta troballa excepcional, era una de les grans necròpolis de l'Egipte faraònic
Pilars de la tomba de Ptahmes exposats al Museu d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos)
Troben el formatge més antic que es coneix en una tomba egípcia de fa 3.300 anys
Ptahmes, governador de Memfis el segle XIII abans de Crist, va ser enterrat amb diverses àmfores que contenien, entre d'altres, derivats de la llet de vaca i de cabra o ovella
L'egípcia va ser una de les grans civilitzacions de l'Edat de Bronze
Ressusciten la cervesa dels faraons amb llevats de 5.000 anys d’antiguitat
Un equip de científics israelians ha aconseguit tornar a la vida els fongs que permetien la fermentació i tornar a elaborar la beguda tal i com es consumia a l'Antic Egipte
Un dels cadells de lleó momificats trobats a Egipte
Descobertes a Egipte dotzenes d’animals momificats
Entre els exemplars trobats hi ha cadells de lleó, cocodrils, gats i cobres, a més d'estàtues d'altres espècies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa