MonPlaneta
Aconsegueixen cultivar un cor humà en miniatura al laboratori

Un equip d’investiadors de la Universitat Tecnològica de Munic, a Alemanya, ha aconseguit induïr cèl·lules mare a emular el desenvolupament del cor humà i, d’aquesta manera, cultivar una versió d’aquest organ en miniatura al laboratori. Aquest organoide, com són coneguts aquest tipus de cultius, permetrà estudiar el desenvolupament del cor durant la gestació i també avançar en el coneixement d’algunes malalties, tal com expliquen els seus creadors en un article a ‘Nature Biotechnology’.

La formació del cor, un procés poc conegut

El cor humà comença a formar-se tres setmanes després de la concepció, en un moment en què sovint ni tan sols hi ha consciència de l’embaràs. És per això, entre altres coses, que sabem tan poc del seu primer desenvolupament. A més, els estudis en animals no es poden considerar models perfectes del que passa en els humans, i és per això que un organoide podria ser molt útil.

Un cor en miniatura per veure com es desenvolupa

Fent servir cèl·lules mares pluripotents, els investigadors han creat un mètode per crear aquests cors en miniatura. En primer lloc, unes 35.000 cèl·lules es posen en una centrifugadora per donar-los forma esfèrica. Després, durant unes setmanes, s’afegeixen diverses molècules senyalitzadores al cultiu, seguint un protocol fix que imita el que segueix el nostre cos per posar en marxa el desenvolupament del cor.

La professora Alessandra Moretti, líder de l'equip que ha desenvolupat aquests organoides | MTU
La professora Alessandra Moretti, líder de l’equip que ha desenvolupat aquests organoides | MTU

Gràcies a aquest procés, s’aconsegueix un organoide de mig mil·límetre de diàmetre que, malgrat que no és capaç de bombejar sang, pot contreure’ls com les cambres del cor si se l’estimula amb electricitat. De fet, els creadors d’aquests cors són els primers que aconsegueixen crear organoides que tenen cèl·lules dels músculs cardíacs (cardiomiocits) i també les cèl·lules de la capa exterior del mur cardíac (epicardi). Aquestes darreres, precisament, són molt importants per entendre com es forma el cor, ja que és a partir d’elles que es formen altres tipus de cèl·lules com les dels teixits connectius i els vasos sanguinis. L’epicardi, a més, també té un rol clau en la formació de les cambres del cor.

Una gran ajuda per a la investigació mèdica

A més d’haver desenvolupat aquest mètode per crear organoides, però, els investigadors també informen dels primers descobriments que han fet gràcies a ell. Així, per exemple, revelen que un tipus de cèl·lules precursores que fins ara només s’havien vist en ratolins es formen al setè dia de desenvolupament de l’organoide i que, a partir d’elles, es desenvolupa l’epicardi. És molt probable, doncs, que aquestes cèl·lules també existeixin al cos humà, ni que sigui durant uns dies, i això podria explicar per què el cor dels fetus es pot autoreparar, cosa que els cors adults no poden fer.

A més, aquest coneixement pot ajudar a trobar nous tractaments per a infarts i altres problemes. De fet, els científics ja han demostrat que els organoides poden servir per investigar les malalties congènites de pacients individuals, fent servir cèl·lules mare pluripotents per crear mini-cores amb el seu mateix problema i estudiar-lo. En el futur, a més, fins i tot s’hi podrien provar fàrmacs, reduint la necessitat de l’experimentació amb animals.

Més notícies
Aquest petit cervell, cultivat en un laboratori, és capaç fins i tot d'aprendre a jugar a un videojoc | Cortical Labs
Un cervell cultivat al laboratori aprèn a jugar al videojoc ‘Pong’
Els seus creadors afirmen que aquest 'minicervell' pot sentir i respondre a l'entorn
Radiografia d'un pulmó afectat per pneumònia a causa de la fibrosi quística
L’edició genètica obre una porta a curar la fibrosi quística
La tecnologia CRISPR ha demostrat, per primera vegada, com és possible eliminar la malaltia en cèl·lules mare de pacients amb aquesta malaltia hereditària i, a la llarga, mortal
Diagnosi de diabetis | MútuaTerrassa
L’impuls de cèl·lules beta pancreàtiques en ratolins obre la porta a nous tractaments per la diabetis
Troben un gen clau en la regulació del nombre de cèl·lules productores d'insulina durant el desenvolupament del pàncrees
Que un cervell cultivat al laboratori aprengués a jugar a un videojoc va ser un pas molt important i una demostració claríssima de les capacitats de l'IO | Cortical Labs
Presenten la ‘intel·ligència organoide’, bioordinadors basats en el cervell
Un equip d'investigadors posa les bases del que podria ser un nou camp de la ciència i la tecnologia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa