Catalunya genera residus, i un d’aquests són els aliments. Un nou estudi desenvolupat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació assenyala que cada llar catalana va desaprofitar una mitjana de 63,61 kg de menjar durant el 2024; una xifra per la qual el conseller Òscar Ordeig ha apel·lat a “sacsejar la consciència” dels consumidors per “trencar esquemes culturals” i que la compra que es faci des de les llars sigui una que compri els productes que es preveuen menjar, ja que aquest malbaratament de menjar té un impacte directe en la societat i el medi ambient.
Aquest nou estudi sobre el malbaratament de menjar trenca amb els estudis anteriors en els quals s’analitzaven les restes de les llars, restaurants, botigues, mercats, càterings i sector públic. Enguany, i aportant noves dades (les darreres eren d’un informe fet per l’Agència Catalana de Residus el 2011) el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha analitzat únicament el malbaratament a través de les restes de brossa orgànica de més de mig miler de domicilis.
21,56 quilos de menjar malbaratat per persona
Els resultats d’aquest nou estudi del Departament d’Agricultura assenyalen que cada persona malbarata uns 21,56 quilos de menjar que acaben sent llençats a les escombraries. Una xifra que s’ha de multiplicar, ja que a Catalunya s’estima que hi ha una mitjana de tres habitants per llar, cosa que suposa un malbaratament de 63,61 quilos anuals, mentre que la xifra absoluta a Catalunya s’eleva fins als 173,96 milers de tones.

Ordeig ha alertat la població que aquest malbaratament podria alimentar un gruix de 274.948 persones i permetria cobrir les necessitats del 14% de la població catalana que es troba en risc de pobresa. “Tenim molta feina a fer en sostenibilitat alimentària i ambiental, perquè no oblidem que cada quilo de menjar llençat ha requerit prèviament un gran consum d’aigua i energia que no té sentit que es desaprofiti”, ha destacat el conseller. “L’objectiu és arribar al malbaratament zero, a l’economia circular i a la sostenibilitat per a tota la cadena”, ha sentenciat Ordeig.