MonPlaneta
Menges per gana o per plaer? Demostren que cada cosa involucra circuits cerebrals diferents

Sovint no mengem perquè tinguem gana sinó per pressió social o perquè, encara que estiguem tips, ens ve tant de gust que en volem una mica més. Menjar en excés és un dels principals motius de l’obesitat, un problema creixent als països occidentals, i és per això que un equip de científics de la Facultat de Medicina Baylor, als Estats Units, han investigat com regula l’alimentació el cervell, tant si és provocada per la gana com per altres raons.

En un article publicat a la revista ‘Molecular Psychiatry’, els experts expliquen com han descobert que, malgrat que menjar per gana o per plaer es regula a la mateixa regió del mesencèfal a través de la producció de serotonina, tots dos processos tenen circuits diferents que no s’influencien entre ells, sent totalment independents. A més, també afirmen que han identificat dos receptors de la serotonina i dos canals d’ions que afecten el comportament alimentari, obrint la possibilitat de modular la seva activitat per controlar els excessos amb el menjar.

Dels circuits identificats, un s’estén cap a l’hipotàlem mentre l’altre es projecta cap al mesenfècal mateix. Els investigadors han descobert que el primer controla l’alimentació per gana mentre l’altre ho fa amb l’alimentació per altres raons, de manera completament independent. Pel que fa als receptors de la serotonina, tant el 2C com l’1B participen en tots dos tipus de comportament alimentari, i combinar compostos dirigits a ells podria donar una oportunitat de controlar aquest tipus de conductes en cas que suposin un problema. El descobriment obre la possibilitat de continuar estudiant maneres d’identificar molècules que contrarrestin l’alimentació excessiva i també com factors externs poden afectar aquests circuits a nivell molecular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa