MonPlaneta
Troben els que podrien ser els forats negres més propers a la Terra

Un equip internacional d’investigadors amb participació de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha trobat els que podrien ser els forats negres més propers a la Terra que s’han trobat mai. En un article publicat a ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, els científics afirmen que n’hi podria haver uns quants al clúster d’Hyades, el més proper al Sistema Solar.

Uns objectes fascinants

Els forats negres són un dels fenòmens més misteriosos de l’Univers i estan sent estudiats per molts investigadors d’arreu del món. A més, d’ençà que el 2015 es van detectar ones gravitacionals per primera vegada, s’han pogut observar moltes fusions de forats negres, especialment quan són petits.

Simulació de d'un sistema binari de forats negres | Simulating eXtreme Spacetimes Lensing
Simulació de d’un sistema binari de forats negres | Simulating eXtreme Spacetimes Lensing

Les simulacions només encaixen si hi ha forats negres

En aquest treball el investigadors van fer servir simulacions per seguir el moviment i l’evolució de les estrelles de l’Hyades, que és a un 150 anys-llum de nosaltres, per tal de reproduir el seu estat actual. Els clústers oberts com aquest són grups vagament units d’estrelles que comparteixen propietats com ara l’edat i les característiques químiques.

Els resultats de la simulació van ser comparats amb les posicions i les velocitats actuals de les estrelles, que coneiem gràcies al satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea. La conlcusió és que la massa i la mida de l’Hyades només pot coincidir alhora si hi ha alguns forats negres al centre del clúster. En concret, les propietat observades es reprodueixen més acuradament en simulacions on hi ha dos o tres forats negres, per bé que si van ser expulsats fa menys de 150 milions d’anys també podrien ser semblants.

Reproducció artística del satèl·lit Gaia
Reproducció artística del satèl·lit Gaia

Molt més a prop que el que tenia el rècord fins ara

En qualsevol cas, els resultats apunten que els forats negres de l’Hyades o bé són a l’interior del clúster o bé molt a prop. En qualsevol dels dos casos, serien els més propers al Sol que coneixem, superant de molt el forat negre Gaia BH1. Aquest estudi és un dels molts avenços que s’han aconseguit gràcies a l’observatori Gaia, que permet per primera vegada estudiar la posició i velocitat de clústers oberts en detall i identificar amb prou confiança estrelles individuals.

Més notícies

[VÍDEO] El projecte Gaia: més de 20 anys esperant el gran moment

Amb la publicació del segon catàleg de dades, la missió entra en l'estadi de culminació d'uns treballs que van començar el 1995 i que poden revolucionar la nostra comprensió de l'univers.
Un forat negre supermassiu emetent radiació | ESO

El forat negre del centre de la Via Làctia es va activar fa només 200 anys

Des que va ser descobert fa trenta anys ha estat completament tranquil
Reproducció dels sistema binari de forats negres i el fenomen que ha permès detectar-ne el més petit | NASA

Descobreixen un forat negre enorme que n’orbita un altre de molt més gran

Els investigadors feia temps que sospitaven que hi era però ara l'han detectat directament
Els efectes del pas de la nana el·líptica de Sagitari pel costat de la Via Làctia encara s'observen a dia d'avui | NASA

El pas d’una galàxia petita va deixar ‘tremolant’ la Via Làctia

Els seus efectes encara es poden observar gràcies a la missió Gaia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa