MonPlaneta
Comproven que el semen congelat continua sent viable a l’espai
  • CA

L’esperma congelat continua sent viable a l’espai exterior. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi col·laboratiu de l’Institut Dexeus Dona i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el marc d’un projecte que valora la possibilitat de la reproducció humana fora de la Terra. El treball ha estat presentar al 35è Congrés de la Societat Europea de Reproducció i Embriologia Humana, que se celebra aquesta setmana a Viena (Àustria).

Els efectes de la gravetat en els organismes vius

L’estudi, doncs, és el primer pas d’un projecte més ampli que vol conèixer millor la viabilitat de crear bancs de gàmetes a l’espai i de reproducció de la nostra espècie fora del nostre planeta. Així, els investigadors han estudiat els efectes de la microgravetat en l’esperma congelat fent servir la tècnica de la caiguda lliure en vols parabòlics de durada curta.

Com que diversos estudis han provat que la disminució de la gravetat afecta les estructures moleculars i cel·lulars, a més del sistema cardiovascular, múscul-esqueletic, nerviós i endocrí, entre d’altres, es volia saber quins eren els seus efectes en els espermatozous i els òvul, així com en la reproducció humana. Els resultats indiquen que la microgravetat no afecta la viabilitat de l’esperma humà congelat i que la concentració, mobilitat, vitalitat i ADN espermàtic no mostren alteracions significatives en comparació amb l’esperma congelat a la Terra.

Espermatozous
L’estudi ha comprovat que l’esperma congelat pot sobreviure a una sortida de la Terra i a la microgravetat

S’obre la possibilitat de crear bancs d’esperma fora de la Terra

Es van congelar 10 mostres de semen en nitrogen líquid a 196 graus sota zero i se les va sotmetre a una vintena de paràboles per reproduir la microgravetat, com la que experimenten els tripulants dels vols espacials i els astronautes quan són en òrbita. En comparar les mostres amb fraccions homòlogues congelades al mateix moment pero a la Terra, no es van detectar diferències significatives en un bon número de paràmetres.

Ara el proper pas serà analitzar ovòcits i embrions, tot i que per a això darrer cal el permís de la Comissió Nacional de Reproducció Humana. No obstant això, els resultats preliminars ja han obert la porta a la possibilitat de transportar esperma a l’espai amb seguretat i crear bancs de semen fora del nostre planeta.

Més notícies
Detall de la portada de la revista Advanced Materials amb una il·lustració que representa la recerca liderada per la UB del dibuixant de còmic granadí Adrián Bago
Creen un sistema de microgravetat simulada per experimentar amb materials
L’article científic, que ha sortit de la UB, ha estat destacat a la portada de la revista Advanced Materials
El bacteri responsable de la salmonel·losi és molt més agressiu en absència de gravetat | Pixabay
La manca de gravetat pot augmentar la virulència d’alguns bacteris
Aquest descobriment pot ser molt important en els viatges a l'espai, especialment els de llarga durada
La 'sortida de la Terra' capturada per la càmera d'Anders durant la missió Apol·lo 8
Nou avenç en la investigació per cultivar vegetals fora de la Terra
Una hormona de les plantes facilita la simbiosi entre alguns fongs i les arrels, ajudant-les a créixer fins i tot en les condicions més extremes
L'astronauta de la NASA, Megan McArthur, a l'Estació Espacial Internacional amb un taco surant davant seu | NASA
Tasten els primers pebrots picants cultivats a l’espai
Els astronautes de l'EEI van menjar tacos fets amb els primers bitxos picants que hi han crescut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa