MonPlaneta
Calculen la distància que ens separa de 56.000 galàxies
  • CA

En un article a la revista ‘Astrophysical Journal’, un equip d’investigadors liderat per la Universitat de Hawaii – Manoa, als Estats Units, ha presentat el catàleg còsmic d’altra precisió més gros que s’ha fet mai. Anomenat Cosmicflows-4, conté la distància que ens separa de 56.000 galàxies, tota una cartografia còsmica que posa xifres exactes a espais que, en qualsevol cas, ni tan sols som capaços d’imaginar.

Una manera de conèixer l’edat i la velocitat de l’univers

Les galàxies són un dels elements més importants de l’univers, i estan formades per centenars de milers de milions d’estrelles cadascuna. Per com funciona el cosmos, però, les que són més lluny de nosaltres ho són cada vegada més i més ràpid, conseqüència de l’expansió de l’univers que va començar amb el Big Bang. De fet, mesurant la distància que ens separa de les altres galàxies i la velocitat a què s’allunyen, es poden fer càlculs tant de la mida de l’univers com del temps que ha passat d’ençà del seu naixement.

La galàxia del Triangle vista pel Telescopi Espacial Hubble

A partir de les noves dades, els investigadors han calculat la ràtio d’expansió de l’univers, coneguda com a constant de Hubble. Segons ells, és de 75 quilòmetres per segon per megapàrsec, és a dir, 75km/h per 3,26 milions d’anys-llum, amb una incertesa estadística d’un 1,5%. A més, els seus càlculs també apunten que l’edat de l’univers és d’una mica més de 13.000 milions d’anys, per bé que els detalls sempre són difícils.

Unes dades que obren una nova pregunta

De fet, els seus càlculs de la constant de Hubble es desvien un 10% dels valors predit, molt més del que es podria explicar per la incertesa estadística, de manera que o bé hi ha un error als càlculs o bé en la nostra comprensió dels fenòmens físics que regeixen el cosmos.

Més notícies
Imatge de la Via Làctia feta pel satèl·lit Gaia
Reestablir l’equilibri de l’Univers: una teoria per resoldre el misteri de la matèria fosca
Un equip de científics d'Oxford podria haver resolt el misteri de la 'massa' que falta al cosmos, que en forma un 95% i que és completament invisible per a nosaltres
Imatge de l'espai profund captada pel telescopi espacial Hubble | NASA
Descobreixen una estrella gairebé tan antiga com l’Univers
Segons els astrònoms forma part dels inicis de la segona generació d'astres, formada després de l'explosió de les primeres estrelles
El James Webb ens està mostrant algunes de les imatges més nítides de l'univers que s'han vist mai fins ara | NASA
El James Webb mostra algunes de les galàxies més antigues que hem vist mai
Un dels objectes identificats podria ser de només 290 milions d'anys després del Big Bang

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa