MonPlaneta
Els insectes, l’aliment del futur, també podrien causar problemes de salut importants
  • CA

Més enllà de l’aprensió que pugui despertar en molta gent que no hi estigui acostumada, l’alimentació amb insectes, considerada una de les possibilitats del futur a l’hora d’alimentar un món cada cop més poblat, podria tenir altres problemes. A la revista ‘Food Chemistry’, un equip de científics de la Universitat Edith Cowan d’Austràlia ha demostrat que la presència de proteïnes susceptibles de causar al·lèrgia en aquests aliments, provinents dels mateixos insectes, podrien ser un problema sanitari molt important, especialment pels qui són al·lèrgics al marisc.

Així, l’equip, dirigit per la professora Michelle Colgrave, ha identificat 20 proteïnes presents en els productes elaborats a base de grills que podrien provocar reaccions al·lèrgiques molt serioses, fins al punt de posar en perill la vida del consumidor. Tot plegat és un entrebanc per una indústria que podria ser clau per alimentar els aproximadament 9.700 milions de persones que viuran al nostre planeta el 2050 i que podrien trobar en els insectes un complement a les proteïnes que tradicionalment hem obtingut de la carn.

Precisament, els grills són una de les opcions més atractives, i no només tenen un contingut alt en proteïnes i un valor nutricional alt sinó que, a més, es considera que la seva indústria és respectuosa amb el medi ambient. Això, sumat a que menjar insectes beneficia la salut dels intestins i redueix la pressió, a més que tenen un alt contingut en antioxidants, els fa una opció molt seriosa a tenir en compte per al futur, però cal tenir molt present el problema que podrien suposar per als al·lèrgics. Així, moltes proteïnes trobades en el menjar a base de grill són les mateixes que causen al·lèrgia a crancs i gambes, per exemple. Això és, és clar, perquè són evolutivament propers.

Les al·lèrgies al marisc afecten aproximadament a un 2% de la població mundial, i és molt possible que si s’alimenten d’insectes pateixin reaccions molt semblants. Així doncs, caldrà dur a terme més proves i desenvolupar un sistema d’etiquetatge que permeti a les persones que podrien tenir-hi al·lèrgia a identificar-los i no consumir-los per error. Si es fa així, els insectes seran un producte més a l’abast de gran part de la població i que alguns, pocs, tindran facilitats per evitar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa