MonPlaneta
Cinc llibres de ciència i sostenibilitat per a aquest Sant Jordi
  • CA

Els llibres sobre ciència, medi ambient i sobretot sobre sostenibilitat són cada cop més presents, ja que els problemes actuals en aquests àmbits són cada vegada més preocupants per a la majoria de la societat. Aprofitant que és Sant Jordi, i amb la col·laboració de la llibreria La Carbonera de Barcelona, us duem cinc recomanacions per gaudir alhora que aprofundiu els vostres coneixements sobre alguns dels temes més importants d’ara i de les properes dècades.

‘Una nova manera de viure’, de Kohei Saito (Tigre de Paper, 2022)

Amb el subtítol “El capital a l’era de l’antropocè”, aquest llibre parteix de la crisi mediambiental actual, causada per la destrucció del planeta que deriva de l’activitat econòmica humana. Kohei Saito proposa evitar la catàstrofe posant fi a “l’obsessió capitalista per la recerca il·limitada de beneficis”, però també es pregunta si una societat pot prosperar un cop abandonat el capitalisme. L’autor, un dels acadèmics de més talent dels darrers temps, creu que sí, i proposa solucions per a aquesta crisi, descrivint pas a pas el camí cap a una societat futura pròspera.

‘Contra la sostenibilitat’, d’Andreu Escrivà (Sembra Llibres, 2023)

Aquest ambientòleg i divulgador climàtic valencià qüestiona les veritats afables de l”economia verda’ i els miratges de l’abundància i la tecnologia redemptora, assenyalant les mentides autocomplaents en què vivim. En un llibre bàsic i didàctic, de capítols breus i directes, aborda la banalització del concepte de ‘sostenibilitat’ i proposa enfrontar-nos al que considera decorats de cartró-pedra quotidians que ens amaguen l’abast enorme de la crisi en què estem immersos.

‘El nuevo orden verde’, de Pedro Fresco (barlin libros, 2020)

El món, encara que en el dia a dia no ho sembli, es troba en una cruïlla d’una importància cabdal que ha de donar lloc a un nou model social, econòmic i geopolític, amb canvis d’un abast difícil d’imaginar. És la tansició energètica, el pas d’un model basat en els combustibles fòssils a un centrat en les renovables. És un dels reptes més grans a què s’ha enfrontat mai la humanitat i d’ell en depèn, segurament, la supervivència de la nostra civilització. En aquest llibre, Pedro Fresco explica i analitza els canvis socials que pot dur aquesta transformació radical.

‘Visca la terra’, diversos autors (Rosa dels Vents, 2023)

Autodefinit com “la guia definitiva per cultivar, cuinar, gaudir i conèixer els productes de Catalunya”, aquest llibre és un homenatge a la terra i a tots els qui la treballen. Va dirigit a tots els qui vulguin cultivar, cuinar o consumir productes local de manera responsable i conté tota la informació pràctica necessària per a cada mes de l’any: productes de temporada, què sembrar i què plantar, fires locals… A més, també té receptes de la cuinera Maria Nicolau per a cada temporada, frases fetes i dites seleccionades per María José Valiente i entrevistes d’Anna Roca a 12 productors, on es mostren les fortaleses del sector agrari i ramader català.

‘Cuando los animales sueñan’, de David M. Peña-Guzmán (errata naturae, 2023)

Subtitulat “El mundo oculto de la consciencia animal”, aquesta obra s’endinsa en un camp força nou de la ciència: l’estudi sobre els somnis dels animals, de què el primer article científic va aparèixer el 2020. La raó d’aquest ‘descuit’, afirma l’autor, és un autoengany col·lectiu que nega que els animals somien perquè això trencaria la divisòria tradicional entre humanitat i animalitat. Al cap i a la fi, somniar implica l’ús d’unes facultats que s’han considerat intrínsecament humanes i d’on es deriva un estatut ètic i uns drets inalienables que considerem només nostres. Això, però, no és així, i Peña-Guzmán ho explica amb exemples tan diferents com els gats, els gossos, les aus, els pops o les balenes i apunta als debats científics, filosòfics i ètics que això suposa.

Més notícies
Cinc llibres de ciència i medi ambient per llegir aquestes festes
De l'inici de l'univers als alienígenes, passant per l'origen dels humans i els éssers més sorprenents del món
Ribes de Freser | Wikimedia Commons
Un llibre explica la història real dels “golluts” de Ribes
Aquesta comunitat va ser perseguida i discriminada durament per la seva baixa estatura i els seus trets físics
Un nou llibre recull imatges inèdites del Parc Natural de Montsant
El Palau Bofarull de Reus acull aquest dijous la presentació de ‘Mirades al Montsant’, un recull de 200 fotografies de Biel Roig que mostra la riquesa paisatgística d’aquest indret del Priorat
40 anys d’educació ambiental, en un llibre
En el llibre es fa una revisió d’aspectes fonamentals, quatres dècades després de la publicació de l’Itinerari del bosc de Santiga, que va introduir l’educació ambiental al nostre país

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa