MonPlaneta
Cinc llibres de ciència i medi ambient per llegir aquestes festes
  • CA

Les festes de Nadal donaran, de ben segur, força temps per llegir. A més, també són una bona època per regalar –o regalar-se– llibres. És per això que a ‘Món Planeta’ hem fet una petita selecció d’obres que parlen de ciència i medi ambient des de diversos punts de vista i parant atenció a aspectes diferents. Una llista que inclou grans clàssics de la literatura científica però també obres menys conegudes i d’altres que, malauradament, encara (o ja no) es poden llegir en català. En aquests darrers casos, aquesta llista també vol ser un recordatori del coneixement a què, a hores d’ara, no podem accedir en la nostra llengua.

1 – La llum dels estels, d’Adam Frank. Trad. Miguel Alpuente Civera (Librooks). Editada en català aquest mateix 2021, en aquesta obra l’astrofísic Adam Frank recull el coneixement científic aconseguit fins ara i fa una mirada endavant. La humanitat ha arribat al moment històric on pot sortir de la Terra però no és capaç de mantenir casa seva en bones condicions. Probablement, altres civilitzacions en altres planetes s’han trobat en la mateixa situació abans que nosaltres, amb una crisi climàtica amenaçant la seva existència. La manera com se’n sortissin (o no) pot ser un auguri sobre el nostre futur.

“La venganza de la naturaleza”, de Carlos Tabernero Holgado

2 – La venganza de la naturaleza. 50 narrativas en torno al medio ambiente, de Carlos Tabernero Holgado (Editorial UOC). Un altre llibre de publicació recent i que de moment, tot i haver estat publicat per la Universitat Oberta de Catalunya, no està disponible en català. En aquesta obra, el professor Tabernero proposa un viatge per la història del cinema. Com a forma artística, les pel·lícules sempre han reflectit els traumes, preocupacions i esperances del seu temps, i les relacionades amb la ciència, la tecnologia, el medi ambient i la sostenibilitat no són una excepció. A més d’un llibre apassionant, és una gran font de pel·lícules de tots els temps que podem mirar o remirar amb una perspectiva nova.

3 – Otras mentes: el pulpo, el mar y los orígenes profundos de la consciencia, de Peter Godfrey-Smith. Trad. Joandomènec Ros i Aragonès (Taurus). En un llibre apassionant, el filòsof de la ciència i escriptor australià ens duu a fer un recorregut per la història i la biologia dels cefalòpodes, és a dir, dels nautilus, les sípies, els calamars i els pops. Aquests organismes, tan diferents de nosaltres i de què ens separen centenars de milions d’anys d’evolució, tenen uns comportaments que sovint ens recorden sospitosament als nostres i uns cervells que, malgrat semblar provinents d’un altre món, tenen unes capacitats increïbles. Una lectura obligatòria pels qui van quedar fascinats pel documental de Netflix ‘El que un pop em va ensenyar’ però que, malauradament, no està disponible en català.

4 – La Història Més Bella Del Món: Els secrets dels nostres orígens, de Joël de Rosnay, Hubert Reeves, Yves Coppens i Dominique Simonnet. Trad. Xavier Dilla Martínez (labutxaca). Un llibre que duu 25 anys circulant (és de 1996) però que continua sent una lectura suau i poètica i una introducció excel·lent als misteris de la ciència i de la humanitat. Unint els coneixements de científics molt destacats de diversos àmbits, aquesta obra comença pel principi de tot, el Big Bang, i ens transporta fins als inicis de la vida al nostre planeta i d’allà fins a l’aparició dels humans i les seves estructures socials. Una lectura molt recomanable per a qui es vulgui iniciar en els misteris del camí que ens ha dut fins on som.

5 – Breu història del temps, de Stephen Hawking. (Columna Edicions – Grupo Planeta). És absolutament increïble, alhora que indignant, que una de les obres de divulgació científica més importants del segle XX estigui descatalogada en la nostra llengua i sigui pràcticament impossible de trobar. Aquest llibre, un dels best sellers científics més importants de la història, només es pot trobar de segona mà i a preus exorbitats, com passa amb la posterior Brevíssima història del temps, del mateix Hawking. Les obres que van explicar l’Univers a desenes de milions de persones arreu del món, no les podem llegir en català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa