MonPlaneta
L’ONU demana regular la intel·ligència artificial

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es va reunir per primer cop aquest dimarts per analitzar quin perill suposa la intel·ligència artificial (IA) per a la pau mundial i l’estabilitat política, cosa que preocupa a alguns dels seus membres. En aquesta trobada el secretari general, António Guterres, va demanar regular-la i que hi hagi un organisme mundial que supervisi el seu desenvolupament i implantació.

Una eina que pot ser emprada per a causar “mort i destrucció”

Per a Guterres, la IA pot facilitar les seves activitats a terroristes, criminals o altres grups que vulguin causar “mort i destrucció, traumes massius i danys psicològics a una escala inimaginable”. Així, l’ONU se suma a les veus que, des del llançament de ChatGPT el 2022, han expressat la seva preocupació sobre la capacitat de manipulació i desinformació que tenen aquests sistemes, que poden generar textos, imitar veus i també crear imatges i vídeos ‘falsos’.

Intel·ligència artificial | Pixabay
Pixabay

Un acord possible però llunyà

Dimarts, doncs, els representant dels membres del Consell de Seguretat juntament amb experts en IA, van avaluar les potencialitats positives i negatives d’aquesta tecnologia nova, que té un futur incert i que no se sap cap on pot anar. Tot i que Guterres va demanar la creació d’una agència d’experts que la controli, formada per experts, governs i institucions de tot el món, i que la majoria de diplomàtics presents hi van estar d’acord, arribar a un acord polític vinculant pot ser molt més complicat.

El secretari d’Exteriors britànic, James Cleverly, que va presidir la trobada com a representant de la presidència rotatòria del Consell, que actualment recau sobre el Regne Unit, va mostar-se d’acord en crear “la coalició més àmplia d’actors internacionals de tots els sectors”. Els representants de Rússia i de la Xina, en canvi van posicionar-se en contra, per bé que l’ambaixador xinès va dir que el seu país s’oposa a l’ús de la IA com a “mitjà per a crear hegemonia militar o per afeblir la sobirania dels països”.

António Guterres durant la seva intervenció a la COP27 | ONU
António Guterres durant la seva intervenció a la COP27 | ONU

Guterres demana limitar-ne ràpidament l’ús militar

La trobada va discutir sobre l’ús d’armes autònomes amb IA per a dur a terme assassinats, com va fer Israel per acabar amb la vida d’un dels principals científics nuclears de l’Iran. En aquest sentit, Guterres va dir que l’ONU ha de tenir un acord vinculant abans de 2026 per prohibir l’ús d’aquesta tecnologia en armes de guerra automatitzades.

Més notícies
Intel·ligència artificial | Pixabay

La intel·ligència artificial podria fer la feina de 300 milions de persones

Un informe de Goldman Sachs afirma que podria ocupar-se del 25% de les feines d'Europa i els Estats Units
Les ciències socials podrien ser a les portes d'una gran revolució, per a bé o per a mal, gràcies a la IA | Pexels

La IA podria substituir els humans a les ciències socials

La recollida de dades pot arribar prescindir totalment de les persones, segons un nou estudi
Un enginyer de Google afirma que una IA en què ha treballat ha esdevingut autoconscient

Rebutgen la possibilitat que Google hagi creat una IA autoconscient

El rumor ha corregut pels mitjans i les xarxes durant uns dies a partir de l'alerta d'un enginyer
Ple del Parlament Europeu | Wikimedia Commons

Brussel·les debatrà i votarà la primera llei d’IA del món aquesta setmana

La proposta vol distingir els usos segons el risc que comporten i regular-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa