MonPlaneta
Els Grammy barren el pas a la música generada amb IA

Els Premis Grammy, probablement els guardons més importants del món de la música popular, han decidit barrar el pas a les peces generades amb intel·ligència artificial (IA). A la darrera actualització de les seves bases, que començarà a aplicar-se a la 66a edició, que tindrà lloc l’any vinent, s’hi ha introduït canvis que indiquen específicament que, per a ser considerades candidates als premis, les cançons han d’haver estat creades amb una participació humana prou significativa. Un gest important per subratllar la importància de la creativitat humana a la indústria musical.

Condicions per a l’ús de la IA

Això, de fet, no vol dir que l’Acadèmia d’Enregistrament, l’organitzadora dels guardons, prohibeixi completament l’ús de la IA, sinó que estableix que una cançó generada íntegrament per un algoritme no podrà guanyar mai un Grammy. L’ús d’aquesta tecnologia en el procés creatiu no suposa una exclusió automàtica dels premis, sinó que les composicions que continguin elements generats per una IA podran continuar considerant-se candidates si es compleixen dues condicions importants.

escoltar escoltant musica auriculars
L’Acadèmia d’Enregistrament vol reservar els Grammys per a creacions on els humans hagin tingut un paper important | Pxhere

La primera és que la contribució humana als treballs ha de ser significativa i no pas “de mínims”, entenent aquesta darrera expressió, segons diu el text mateix de la nova normativa dels Premis Grammy, com a “desprovista de rellevància o d’importància o prou petita com per a merèixer ser ignorada”. Una formulació prou ambigua però que, en qualsevol cas, permet als organitzadors valorar cada cas i concloure si un tema pot participar o no als guardons.

La segona és que les parts de les cançons que hagin estat creades per humans han de ser importants a la categoria en què participen. Així, per exemple, si un tema ha de participar en una categoria de composició, la contribució de persones reals a la música i/o a la lletra ha de ser significativa. El mateix s’aplica, a més, a les categories d’interpretació: una cançó composada per humans però amb la veu generada per IA no hi podrà participar.

L’ús per a procesar o tractar gravacions està permès

D’altra banda, la nova normativa dels Grammy també especifica que, en cas que un treball contingui material generat per IA, els creadors o els usuaris del programa no poden ser considerats candidats per als premis. D’aquesta manera, les peces generades per models d’IA que creen música a partir de descripcions amb text, com el MusicLM de Google, no podran guanyar mai un Grammy. En el cas que es faci servir la IA per ‘remasteritzar’ o recuperar temes de gravacions antigues, en canvi, com que es considera que l’ús s’ha limitat al tractament d’una peça ja creada, sí que podrien participar a la competició.

Més notícies
Stuart Russell en una imatge d'arxiu

Un expert en intel·ligència artificial la troba un “perill extrem”

Stuart Russell ho ha afirmat en una entrevista a la BBC com a ponent d'un cicle de conferències sobre la matèria
Una intel·ligència artificial ha aconseguit escriure resums d'articles científics que són pràcticament iguals que els reals | PIXNIO

Una intel·ligència artificial derrota els científics al seu propi joc

El 'chatbot' aconsegueix escriure resums d'articles d'investigació gairebé indistingibles dels reals
Intel·ligència artificial | Pixabay

La intel·ligència artificial podria fer la feina de 300 milions de persones

Un informe de Goldman Sachs afirma que podria ocupar-se del 25% de les feines d'Europa i els Estats Units
Gràcies a Ithaca, textos grecs antics poden ser identificats i completats amb molta més facilitat | DeepMind

Una intel·ligència artificial data, desxifra i localitza textos antics

Aquesta eina de DeepMind fins i tot pot ajudar els historiadors a completar inscripcions parcialment perdudes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa