MonPlaneta
La Unió Europea i els Estats Units es comprometran a reduir les emissions de metà
  • CA

Aquest divendres, s’espera que la Unió Europea i els Estats Units anunciïn un compromís per reduir les emissions de metà, un gas d’efecte hivernacle molt potent. Així ho ha anunciat el diari nord-americà ‘Washington Post’, citant fonts de la UE que, continua el mitjà, afirmen que els dos gegants han traçat un pla per fer-les baixar gairebé un terç el 2030 respecte els nivells de 2020.

L’anunci es farà el mateix dia que es produirà una reunió virtual de líders mundials per començar a preparar la cimera climàtica COP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el primer mes de novembre, amb l’objectiu d’establir metes més ambicioses en la lluita contra l’escalfament global. El metà, precisament, és molt potent en aquest sentit, entre 25 i 30 vegades superior al del diòxid de carboni, per bé que queda a l’atmosfera durant molt menys temps. Així, una reducció dràstica de la presència d’aquest gas a l’atmosfera seria una manera ràpida de controlar l’escalfament global a curt termini i, si més no, endarrerir la superació del famós 1,5ºC de pujada de la temperatura mitjana del planeta respecte els nivells preindustrials. Si deixéssim d’emetre metà, de fet, la Terra es refredaria en només 10 anys.

Imatge d'arxiu d'un abocador | Cedida
Imatge d’arxiu d’un abocador | Cedida

El problema, és clar, és que el metà és l’ingredient principal del gas natural, una font d’energia molt important, i sovint va a parar a l’atmosfera a través de fugues en pous d’extracció, conduccions, etc. A més d’això, però, també s’emet per fermentació de matèria orgànica a abocadors, a la ramaderia, a les mines de carbó, al tractament d’aigües residuals i a alguns processos industrials. Aquests són, doncs, els fronts que s’haurien d’atacar de manera urgent si es vol que les emissions de metà d’origen humà caiguin de manera dràstica, cosa que ens permetria, si més no, guanyar una mica de temps per reduir les emissions de diòxid de carboni abans que l’escalfament global no entri en una fase irreversible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa