MonPlaneta
La UE anima els seus socis a actuar i complir l’Acord de París
  • CA

Entre l’1 i el 12 de novembre, la Comissió Europea participarà a la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP26, que se celebrarà a Glasgow (Escòcia). Els dies 1 i 2 de novembre la presidenta Ursula von der Leyen representarà la CE a la Cimera de dirigents mundials que inaugura la conferència, i el vicepresident executiu Frans Timmermans encapçalarà l’equip negociador europeu. La comissària Kadri Simson també hi assistirà, i la UE organitzarà més de 150 actes paral·lels al seu pavelló.

La Comissió instarà totes les parts a complir els compromisos de l’Acord de París de 2015 i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. També animarà els països desenvolupats a augmentar els fons destinats a la lluita contra el canvi climàtic per assolir l’objectiu de 100.000 milions de dòlars, al qual la UE ja aporta més de 25.000 milions —una contribució que continua creixent—, i treballarà per culminar les “regles de París”.

Frans Timmermans | Wikimedia Commons
Frans Timmermans | Wikimedia Commons

Amb aquell acord, 195 països van pactar una contribució determinada a nivell nacional que suposa el seu objectiu individual de reducció de les emissions. Conjuntament, han de contribuir a mantenir l’augment de la temperatura mitjana mundial per sota de 2ºC i el més a prop possible d’1,5ºC a finals de segle. L’últim informe, publicat aquest mes, indica que no compleixen els objectius de l’Acord de París i ens acosten a un escalfament global perillós de 2,7ºC amb efectes molt perjudicials que plantegen un desafiament existencial.

Els països desenvolupats s’han compromès a mobilitzar, entre el 2020 i el 2025, 100.000 milions de dòlars cada any en la lluita contra el canvi climàtic per ajudar els països més vulnerables, especialment els petits estats insulars, en la tasca de mitigació i adaptació. La UE és el principal donant i la presidenta von der Leyen va anunciar fa poc una aportació suplementària de 4.000 milions d’euros del pressupost de la UE d’ara al 2027. No obstant, cal que la resta de socis intensifiquin els esforços i cobreixin el dèficit actual de gairebé 20.000 milions de dòlars. El finançament climàtic és vital per ajudar les comunitats vulnerables a protegir-se dels efectes del canvi climàtic i per desenvolupar una economia neta.

Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change
Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change

Sis anys després de l’adopció de l’Acord de París, la UE també negociarà amb les altres parts de la COP26 per culminar les «regles de París», les normes i procediments per a l’aplicació de l’acord. En particular, busquem un acord que garanteixi la integritat mediambiental dels mercats mundials del carboni i que hi reguli les obligacions de transparència i rendiment de comptes. Un mercat internacional del carboni que funcioni adequadament pot generar més inversions en la transició verda i accelerar la reducció d’emissions de manera econòmicament eficient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa