MonPlaneta
La UE amenaça d’abandonar la COP27 pel límit a l’escalfament global

La cimera climàtica del COP27 podria estar a punt de patir un gran trasbals si la Unió Europea compleix la seva amenaça de retirar els seus delegats si es renuncia al límit d’1,5 graus de l’escalfament global. “És millor no tenir cap resultat que un mal resultat”, ha assegurat el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, que apostat per “mantenir viu” el límit en unes negociacions que ja estan en el temps de descompte. La cimera del Caire haurien d’haver finalitzat aquest divendres, però s’ha allargat durant tot el cap de setmana per intentar trobar un acord global.

Timmermans ha assegurat que la Unió Europea vol “un resultat positiu” i que no acceptarà “un resultat a qualsevol preu”, per la qual cosa pressionarà fins a l’últim moment. El vicepresident de la Comissió Europea ha fet la roda de premsa envoltat de diversos ministres europeus de polítiques climàtiques, entre ells la vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Tots els ministres estan preparats per marxar si no aconseguim un bon resultat”.

La COP27 ha entrat a la fase final, amb les negociacions sobre les seves conclusions encallades en diversos punts | ONU
La COP27 ha entrat a la fase final, amb les negociacions sobre les seves conclusions encallades en diversos punts | ONU

Les negociacions de la COP27, encallades

“Encara no hem vist el text final. Volem marxar tot sabent que hem fet alguna cosa per mantenir viu l’1,5”, ha explicat Timmermans. “El nostre missatge és clar: no podem acceptar que l’1,5 mori aquí i avui”. Les negociacions per consensuar un text que permeti tancar la cimera amb èxit continuen a contrarellotge. Els països en desenvolupament exigeixen la creació d’un fons independent per finançar les compensacions de danys ambientals que pateixen pel canvi climàtic, una demanda que la Unió Europea ha acceptat a canvi de garanties que les ajudes aniran als països més vulnerables i que provinguin d’una “àmplia base” de donants.

En les darreres cimeres, els països més desenvolupats s’havien compromès a destinar 100.000 de dòlars anuals fins a l’any 2020 als països més necessitats per impulsar la seva reducció d’emissions i mitigar el canvi climàtic, però l’objectiu no s’ha complert –el 2020 només van arribar uns 85.000 milions– i es va posposar fins al 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa