El projecte de recerca Challenge, liderat per la catedràtica Conxita Àvila de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat, investigarà l’impacte de l’acció humana i les amenaces naturals que afecten els ecosistemes bentònics de l’Antàrtida. Els organismes d’aquests hàbitats extrems del fons marí són molt importants per a l’ecologia de tot el planeta i aquest projecte vol ampliar-ne el coneixement.
Així, de l’onze de gener al vint de març de 2022, aquesta nova campanya de la UB mirarà d’estudiar cinc aspectes concrets: els canvis en les interaccions ecològiques, les transformacions de la biodiversitat, l’acidificació i la biomineralització, la quantitat d’escompraries marines i els vincles entre els agents relacionats amb el canvi ambiental.

Segons Àvila, l’equip vol “determinar com alguns factors, com ara l’augment de la temperatura o l’acidificació de l’oceà” afecten alguns organismes bentònics, i com els canvis que pateixen “impacten en les interaccions biològiques i en l’ecologia química”. Així, en aquesta campanya es recolliran mostres i es duran a terme experiments que serviran per a la recerca de quatre investigadors que fan la tesi doctoral a la UB.
L’equip aplicarà diverses metodologies per avaluar les conseqüències dels canvis en la biodiversitat bentònica de l’Antàrtida i estudiar hàbitats i grups biològics poc coneguts. A més, es compararan resultats entre les zones més i menys contaminades. Els resultats s’integraran en el coneixement general sobre la península Antàrtica, generant un conjunt de dades enorme per a la comunitat científica. Aplicant l’avaluació del bon estat ambiental es podrà establir un sistema de descriptors i indicadors que permetran tenir una eina molt interessant per avaluar els impactes potencials d’altres activitats.
Aquesta nova campanya se sumarà a les contribucions científiques fetes anteriorment per l’equip UB-IRBio a la ciència antàrtica, que inclouen el descobriment de noves espècies d’invertebrats marins i la identificació de molècules amb potencial interès famacèutic.