MonPlaneta
Les temperatures destrueixen una gran barrera de gel antàrtica
  • CA

A mitjans d’aquest mes de març, les altes temperatures van provocar l’esfondrament d’una barrera de gel de l’Antàrtida que, fins aleshores, ocupava una superfície de 10 vegades la ciutat de Barcelona, segons ha informat la missió British Antarctic Survey del Regne Unit. En aquell moment, tal com vam explicar a ‘Món Planeta’, una onada de calor va fer que els termòmetres marquessin fins a 40ºC més del que seria habitual.

La barrera de gel Conger abans de col·lapsar | NASA

Un procés inevitable

La barrera Conger, com es coneixia la massa de gel, era petita pels estàndards antàrtics. No obstant això, els experts remarquen que, a l’est del continent glaçat, mai no s’havia vist un col·lapse d’aquesta magnitud. Tot i això, el fet no ha estat especialment sorprenent: la calor ja feia anys que l’havia anat encongit i, en algun moment, se sabia que podia esfondrar-se.

En qualsevol cas, aquest esdeveniment posa encara més de relleu com de preocupant és la situació a l’Antàrtida que, a més, s’espera que enguany bati el rècord negatiu d’extensió del gel marí que l’envolta. Quan una barrera de gel s’enfonsa, desapareix el mur que impedia que les glaceres llisquessin fins al mar, on es fondrien, fent-ne pujar el nivell.

La barrera de gel Conger després d’esfondrar-se | NASA

Un final inevitable

Així doncs, aquest tipus de fets poden tenir conseqüències greus arreu del món. Fins ara, entre el gel marí i les barreres, l’Antàrtida havia aconseguir resistir millor l’escalfament global que no pas, per exemple l’Àrtic. Durant els darrers anys, però, les senyals que la capacitat de resiliència de les enormes masses de gel del sud del planeta estan arribant al seu límit s’estan multiplicant.

Fins ara, a més, els esdeveniments més importants, com l’amenaça de col·lapse de la glacera Thwaites, havien tingut lloc a l’oest del continent, que és menys fred. Que també estigui passant a l’est, doncs, on la situació es considera menys preocupant, és una senyal d’alarma més que significativa.

El cert, però, és que molts d’aquests processos ja han arribat a un punt on no podem fer res per revertir-los. Malgrat tot, però, frenar l’escalfament global podria evitar un col·lapse total de les masses de gel del continent, que provocarien una catàstrofe difícil d’imaginar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa