Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès s’alcen contra la línia de Molt Alta Tensió

Unanimitat institucional total i absoluta contra el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que vol recórrer 180 km només a la demarcació de Tarragona. La Diputació, set consells comarcals –Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès– i 38 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre han presentat públicament aquest dimarts les al·legacions contra aquest projecte privat, que impulsa l’empresa Forestalia i i que va publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el juliol passat. Les institucions, a més, compten amb el suport de la DO Penedès i del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI).

D’una banda, els 7 consells comarcals i els 38 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta, mentre que la Diputació de Tarragona redacta un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona que reforça els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques. El món local de la demarcació s’ha reunit al Palau Bofarull de la Diputació per expressar de forma conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, han posat veu a les consideracions i al·legacions, que es fonamenten en l’incompliment de la llei del sector elèctric, la no justificació de la seva necessitat, el greu impacte paisatgístic i la incompatibilitat amb la planificació del sol.

Pren especial rellevància l’argument que, tot i ser presentada com una “xarxa d’evacuació elèctrica”, es tracta d’una “xarxa de transport”, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d’energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora de sistema i gestora d’aquestes xarxes de transport. A més, les al·legacions insisteixen en el fet que l’impacte ambiental sobre el territori seria de gran abast, tant en termes paisatgístics com agrícoles, socials, culturals i patrimonials.

Les al·legacions exposen que el projecte, en cap cas, justifica el que es coneix com “Alternativa 0” (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo), alhora que el projecte de la promotora es revela totalment insuficient, sense rigor tècnic i prou coneixement del territori. Cal esmentar que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d’interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

Paisatge de vinyes a l'Alt Penedès  | ACN
Paisatge de vinyes a l’Alt Penedès | ACN

Durant la presentació, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha expressat que “el compromís de la Diputació amb la transició energètica és ferm, però defensem que s’ha de fer ordenadament, des de la planificació i el diàleg amb els territoris afectats, amb total coordinació i lleialtat institucional, per tal de fer prevaldre sempre el bé comú”.

Els municipis afectats de les comarques de la demarcació de Tarragona són: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç,  Ascó, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d’Ebre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella. També s’han sumat a les al·legacions els municipis de l’Alt Penedès: Avinyonet, Castellet i la Gornal, Sant Cugat Sesgarrigues, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola i Olesa Bonesvalls.

Nou comentari