La selva amazònica s’està apropant cada cop més a un límit extremadament perillós que pot fer que els arbres comencin a morir en grans quantitats, segons els investigadors. En un article publicat a ‘Nature Climate Change’ i fruit de les anàlisis de dades obtingudes per satèl·lit entre 1991 i 2016, afirmen que és clar que l’Amazones està perdent resiliència i cada cop li costa més recuperar-se de les sequeres, els incendis i la desforestació.

Grans parts d'aquesta selva podrien convertir-se en sabanes en cosa de pocs anys | Wikimedia Commons
Grans parts d’aquesta selva podrien convertir-se en sabanes en cosa de pocs anys | Wikimedia Commons

Si aquest procés continua d’aquesta manera i se supera el límit de resistència màxima d’aquest enorme ecosistema, grans parts del que actualment és la selva més gran del món es convertiran en sabanes, amb molt pocs arbres i, per tant, molta menys capacitat d’absorbir diòxid de carboni de l’atmosfera. A més de la catàstrofe ecològica “local”, doncs, el nostre planeta perdria un dels sistemes de control de l’escalfament global més importants de què disposa, malgrat que, segons afirmen alguns estudis, ja hi ha parts de la selva que emeten més CO2 del que absorbeixen.

Els resultats d’aquesta recerca s’han obtingut gràcies a gairebé trenta anys d’imatges per satèl·lit, que donen una bona idea de l’evolució de la salut de la selva amazònica. Segons l’estudi, en més del 75% de la seva superfície s’han observat senyals clars de pèrdua de resiliència, amb els arbres trigant cada vegada més a recuperar-se dels efectes de les sequeres que està causant el canvi climàtic i també d’impactes d’origen directament humà, com ara la desforestació o els incendis forestals.

Aturar la desforestació és el principal que es pot fer per impedir aquesta espiral de destrucció | Wikimedia Commons
Aturar la desforestació és el principal que es pot fer per impedir aquesta espiral de destrucció | Wikimedia Commons

Un procés destructiu imparable

Tot plegat, afirmen els investigadors, podria arribar a un punt on, com en un efecte dòmino, els arbres comencessin a morir ràpidament. No se sap en quin moment pot passar, però les tendències observades indiquen que no és gaire lluny. I si es produeix les seves conseqüències seran absolutament catastròfiques a tots els nivells, del canvi climàtic a la supervivència dels pobles indígenes i la biodiversitat.

Pel que fa a les accions que es poden emprendre per mirar d’evitar l’inici d’aquest procés, la primera passa seria aturar la desforestació que, fins ara, ja ha arrasat una cinquena part de la selva amazònica que hi havia abans de la Revolució Industrial. Les amenaces que afecten el pulmó del planeta són moltes i variades, però mirar de reduir aquesta, probablement la més important, seria una passa clau.

Nou comentari

Comparteix