MonPlaneta
Les renovables poden cobrir la demanda dels països més grans del món
  • CA

Un equip internacional de científics ha elaborat un estudi on aborda un dels principals problemes de les energies renovables, la intermitència de les seves fonts, i conclou que els països més grans del món podrien funcionar només amb elles durant la major part del temps, fins i tot amb una capacitat limitada d’emmagatzematge d’energia, tot i que els seus autors també avisen que caldria prendre algunes mesures per acabar d’assegurar-ho.

Els resultats del treball, publicats a la revista ‘Nature Communications’, afirmen que els sistemes més fiables, amb una majoria d’energia eòlica, poden cobrir la demanda dels països estudiats entre el 72% i el 91% del temps, fins i tot sense cap sistema d’emmagatzematge. Si s’aconseguís una capacitat d’emmagatzematge de dotze hores, els sistemes dominats per l’energia solar serien preferibles i permetrien cobrir la demanda entre el 83% i el 94% del temps. així doncs, en qualsevol cas, tant l’energia solar com l’eòlica podrien cobrir més del 80% de la demanda energètica dels països indusrialitzats sense que sobrés energia ni que calgués emmagatzemar-la de manera generalitzada, un dels punts més preocupants de la transició energètica. Tot i això, és clar, alguns països podrien tenir dies seguits cada any on una part de la demanda s’hagués de cobrir amb energia emmagatzemada o amb altres mitjans que no depenguessin dels combustibles fòssils.

Energica eòlica | Pikist
Energica eòlica | Pikist

L’estudi és fruit de l’estudi de 39 anys de dades de demanda energètica hora per hora de 42 països per tal d’avaluar com d’adients són les energies solar i eòlica per a les seves necessitats. Així, els països més grans i a latituds més baixes tindrien més fàcil la transició energètica, especialment pel que fa a l’energia solar. Tot i això, l’estudi destaca Alemanya com a exemple de país relativament més petit i en una latitud més alta i que, per tant podria tenir més problemes per dependre exclusivament de les renovables. Una possible solució, és clar, seria augmentar la capacitat de generació per sobre de la demanda i tenir instal·lacions d’emmagatzematge i compartir recursos a escala europea per poder cobrir la demanda durant tot l’any. En aquest sentit, els recursos solars dels països del sud del continent i el vent disponible als Països Baixos, Dinamarca i la regió del Bàltic.

Així doncs, malgrat les evidents diferències geogràfiques que hi ha al nostre planeta, la possibilitat de generar la immensa majoria de l’energia que consumim amb fonts renovables és real i, amb més col·laboració i planificació conjunta entre països, podria arribar a cobrir la totalitat de la demanda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa