MonPlaneta
Relacionen Ikea amb operacions de tala il·legal a boscos essencials per al clima de la Terra
  • CA

Ikea, la companyia de mobiliari més gran del món, amb més de 400 establiments arreu del món, també és una de les principals consumidores de fusta del planeta. El 2019, per exemple, va fer servir 21 milions de metres cúbics de fusta per fabricar els seus mobles. Un informe de l’ONG ecologista britànica Earthsight, però, assenyala que l’origen de part de tota aquesta fusta podria ser fosc i que, durant anys, Ikea ha estat elaborant i venent mobles infantils amb material provinent de la tala il·legal d’arbres de boscos boreals de Sibèria, crucials per mantenir el clima del planeta. La companyia ja ha anunciat que ha tallat qualsevol relació amb els proveïdors esmentats a l’informe.

Mobles d'Ikea en un magatzem | Earthsight
Mobles d’Ikea en un magatzem | Earthsight

Segons Earthsight, alguns dels mobles per a infants més populars d’Ikea, com els llits Sundvik i les cases de nines Flisat, estan fets de fusta de pi de la taiga, la zona forestal més gran del món i, amb una superfície un 50% més gran que la selva amazònica, “l’altre” gran pulmó del planeta, absorbint diòxid de carboni i genera oxigen. A l’amenaça creixent del foc, que ha arrasat grans extensions de bosc, i a la persistència dels “incendis zombi”, els boscos boreals siberians hi han de sumar la tala il·legal, que ignora les lleis mediambientals russes que volen protegir-los.

Tala il·legal a Rússia | Earthsight
Tala il·legal a Rússia | Earthsight

La persona darrere les companyies que duen a terme aquestes activitats és, afirma Earthsight, un polític de la província d’Irkutsk anomenat Ievgeni Bakurov, considerat un dels 50 càrrecs públics més rics del país. Les seves empreses afirmen que moltes de les seves activitats són tales sanitàries, que eliminen arbres malalts o morts a causa de plagues o incendis forestals. Això, és clar, només és una manera d’encobrir la desaparició de milers i milers d’arbres sans per vendre’n la fusta. Concretament, es calcula que les empreses de Bakurov han talat 2,2 milions de metres cúbics de fusta de boscos protegits durant la darrera dècada, i les autoritats russes les han sancionat diverses vegades per la seva activitat.

Ievgeni Bakurov | Earthsight
Ievgeni Bakurov | Earthsight

En reacció a això, Ikea no només ha deixat de treballar amb empreses de Bakurov sinó que també ha aturat tota compra de fusta provinent d’operacions “sanitàries” a Sibèria. Assegurar que prové d’una gestió forestal sostenible és, tal com s’ha demostrat, molt difícil, ja que les mateixes empreses de Bakurov van aconseguir el certificat internacional FSC, el més prestigiós i fiable en aquest sentit, per vendre la fusta de les seves operacions il·legals. L’informe d’Earthsight és molt crític amb l’organització, per haver donat a Ikea una falsa sensació de seguretat donant el seu segell a empreses que causen un dany terrible al planeta. FSC, per la seva banda, ha anunciat que ha retirat el certificat de totes les empreses de Bakurov.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa