MonPlaneta
Recomanacions per reduir les emissions associades a la música en directe
  • CA

Canviar els avions privats per trens, instal·lació d’energies renovables a sales de concerts i recintes de festivals, transport públic inclòs a les entrades i abonaments… Un equip de científics de la Universitat de Manchester (Anglaterra) ha elaborat una sèrie de recomanacions per tal que la indústria de la música en directe redueixi les seves emissions, i ha comptat amb les dades que els ha proporcionat la banda Massive Attack per veure on es pot incidir més i millor.

Segons explica la cadena britànica BBC, els resultats de les investigacions estan sent compartits amb tota la indústria i s’espera, a més, que també ajudin a canviar els hàbits dels fans de la música per fer-los més sostenibles. Les dades en què es basen s’han anat recollit des de 2019, amb l’objectiu d’aconseguir una visió i un full de ruta clars per als organitzadors de concerts i festivals de tot el món, amb recomanacions per a fer-los tan baixos en emissions de carboni com sigui possible i posar el seu gra de sorra a la lluita contra l’escalfament global.

Massive Attack en concert en una imatge de 2008 | Massive Attack
Massive Attack en concert en una imatge de 2008 | Massive Attack

Així, les instruccions cobreixen tant els moviments dels artistes com els del públic i les condicions dels llocs on toquen. A més de la reducció d’emissions en el transport de les bandes, de l’inclusió del transport públic amb les entrades i de la generació d’energia al lloc dels esdeveniments, també hi ha altres reconamacions com ara l’ús d’energia d’origen renovable als escenaris i sales de concert, l’ús de vehicles elèctrics i trens per al transport, augmentar els aparcaments per a bicicletes als voltants dels indrets on es fan concerts, l’eliminació en la mesura del possible dels transports aeris i dels avions privats o oferir incentius als espectadors que viatgin en transport públic.

Tot plegat, és clar, cal ser a la base del disseny d’una gira o un festival, i l’informe fa èmfasi en què la indústria de la música només hauria de pagar per compensar les seves emissions quan ja no pugui reduir-les més. Els progressos, a més, haurien de ser controlats per una entitat independent que mesurés els èxits en base a barems estandaritzats. Moltes d’aquestes mesures, a més, no només ajudarien a fer més sostenibles els concerts sinó que resultarien en un estalvi econòmic per als organitzadors i per a les bandes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa