MonPlaneta
Proposen una manera de reutilitzar l’energia de xemeneies i tubs d’escapament
  • CA

Un equip d’investigadors de diverses institucions de recerca de Corea del Sud ha presentat, en un article que ha estat portada de la revista ‘Advanced Energy Materials’, una nova tecnologia termoelèctrica que podria servir per produir tubs generadors d’energia amb una impressora 3D. Una manera, afirmen, d’aprofitar part de l’energia que s’escapa tant per les xemeneies de les fàbriques i les llars com dels tubs d’escapament dels cotxes, cosa que podria suposar un augment significatiu de l’eficiència energètica de la combustió dels vehicles i de moltes activitats industrials.

Gràcies a aquest descobriment, un dels tipus més habituals de calor residual podrà ser transformada en electricitat de manera eficient, en el que podria ser un avenç enorme. Els investigadors han creat un tub termoelèctric fent servir una tinta d’impressora 3D feta de plom i tel·luri barrejats en una solució de glicerol per donar-li propietats viscoelàstiques. El resultat és que aquest tub té un rendiment termoelèctric molt elevat a temperatures d’entre 400 i 800 graus centígrads, que és el rang de temperatura aproximat dels gasos d’escapament d’un vehicle de combustió interna. Gràcies a la forma de tub, a més, el material és especialment eficient a l’hora de captar la calor, superant els límits existents fins ara.

Tub d'escapament | Pixabat
Tub d’escapament | Pixabay

Caldrà seguir atentament el desenvolupament i comercialització d’aquesta tecnologia, ja que podria ser molt prometedora tant per reduir el consum de combustible dels vehicles híbrids –recuperant part de l’energia perduda en calor en forma d’electricitat– i també per reduir el consum d’electricitat d’origen extern de moltíssims processos industrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa