MonPlaneta
Un projecte català, entre els seleccionats pels Fons d’Innovació de la UE
  • CA

Aquest passat divendres, la Comissió Europea va signar convenis de subvenció per valor de 1.100 milions d’euros a través del Fons d’Innovació de la UE. Entre els set projectes a gran escala finançats amb els ingressos del règim de comerç de drets d’emissions (RCDE) n’hi ha un de català, l’Ecoplanta del Morell, al Tarragonès, que vol reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribuir a la transició energètica.

Els set projectes seleccionats empren tecnologies innovadores baixes en carboni i a escala industrial en sectors clau com ara l’hidrogen, l’acer, els productes químics, el ciment, l’energia solar, els biocombustibles i la captura i emmagatzematge de diòxid de carboni. Entre tots, s’espera que redueixin les emissions en més de 76 milions de tones de CO2 durant els primers deu anys de funcionament. El vicepresident executiu pel Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, va declarar que les subvencions volen “empoderar empreses innovadores i amb visió de fuur” per tal que “desenvolupin tecnologies d’avantguarda i impulsin la transició climàtica”.

Els responsables de l’Ecoplanta del Morell després de la signatura del conveni | Cedida

En el cas de l’Ecoplanta, el que es vol és crear una planta comercial pionera a Europa que faci servir residus que, si no fos per això, acabarien a un abocador. Gràcies a aquests residus, principalment purins, l’Ecoplanta espera produir 237kt de metanol cada any i, a més, recuperar el 70% del carboni present en materials no reciclables. Així, durant els primers deu anys, hauria d’evitar l’emissió d’uns 3,4 milions de tones de CO2 equivalent. Aquest projecte, com tots els altres, “demostren que la transició cap a l’energia neta ja ha començat”, va afirmar Dirk Beckers, director de l’Agència Executiva Europea del Clima. “Aquests projectes representen solucions molt innovadores en els seus sectors que haurien d’obrir camí”, va concloure.

A més de l’Ecoplanta, també es van signar convenis amb Kairos@C (Anvers, Bèlgica) per crear la primera i més gran cadena de valor transfronterera de captura i emmagatzematge de diòxid de carboni; amb BECCS (Estocolm, Suècia) per a la captura i emmagatzematge de CO2 en una central de cogeneracio de biomassa; Hybrit Demostration (Suècia), un projecte de producció siderúrgica amb hidrogen que vol revolucionar aquesta indústria a Europa; amb K6 (Lumbres, França), que vol produir el primer ciment neutre en carboni d’Europa; amb TANGO (Catània, Itàlia) per desenvolupar la producció a escala industrial de mòduls fotovoltaics d’alt rendiment; i amb SHARC (Porvoo, Finlàndia), que vol reduir les emissions implantant la producció d’hidrogen renovable amb electròlisi i també amb la captura de diòxid de carboni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa