MonPlaneta
Els Premis Torres & Earth entreguen els guardons de 2020 i 2021
  • CA

Família Torres ha entregat aquest divendres els guardons de 2020 i 2021 dels seus Premis Torres & Earth, que distingeix els millors esforços dels seus proveïdors per reduir la seva petjada ambiental. En aquesta ocasió, els premis han estat entregats a Pacs de Penedès, en un acte que ha recuperat els guardonats de l’any passat, que no van poder tenir el seu acte propi a causa de la pandèmia de Covid-19.

El president de Família Torres, Miguel A. Torres, s’ha mostrat satisfet que s’estigui “aconseguint la reducció d’Abast 3”, és a dir, de tota la cadena de producció, més enllà de la feina estricta de l’empresa vitivinícola. Tot i això, Torres ha advertit que “som en un impàs”, on els consumidors “no volen canviar el seu estil de vida”. “Costa molt que la gent s’adoni que és hora de canviar”, ha dit, “costa”, “i els polítics ho saben”. És per això, ha considerat, que també és difícil que canviïn la seva actitud perquè això “voldria dir perdre vots”.

“Per sort”, ha continuat, “a Europa hi ha unes línies traçades”, i és per això que la transició s’està notant, per exemple, en les energies renovables. Malgrat tot, ha lamentat que al nostre país “es continua discutint, i qui no vulgui plaques solars davant de casa seva no en tindrà”. En un apunt d’esperança, ha afirmat que les renovables “són provisionals” i que, d’aquí unes quantes dècades, “arribarà l’energia de fusió”, la font d’energia virtualment il·limitada que posaria fi a tots els nostres problemes.

Durant l’acte, presentat per Josep Lluís Gallego, s’han recordat algunes de les fites del celler d’ençà que va començar a actuar per reduir la seva petjada de carboni: un 30% de la seva energia prové de l’autogeneració amb renovables, fan servir la biomassa des de 2012, s’ha implantat la mobilitat elèctrica, tecnologies de captura i reutilització de CO2… També han plantat milions d’arbres per compensar les seves emissions, a més de prendre mesures d’adaptació i mitigació com ara la viticultura regenerativa, l’adaptació amb vinyes en altura i varietats ancestrals…

Més enllà d’això hi ha la fundació d’Internacional Wineries for Climate Action i, també, la col·laboració amb els seus proveïdors perquè redueixin la seva petjada de carboni. És aquest darrer aspecte, precisament, el que reconeixem els premis Torres & Earth.

Els guanyadors dels Premis Torres & Earth 2020 | Família Torres
Els guanyadors dels Premis Torres & Earth 2020 | Família Torres

Pel que fa als premis de 2020, s’han atorgat els guardons següents:

– Proveïdor de raïm 2020: Robert Ferrando, de Sant Martí Sarroca. Vint hectàrees d’agricultura ecològica de què han destacat la labor ambiental. Gràcies a un sistema de pastura amb ovelles, eviten haver de llaurar i esportar tant, estalviant el consum de combustibles fòssils. A més, també recullen l’aigua de la pluja per reduir-ne el consum en les màquines d’ensulfatar.

– Proveïdor de material auxiliar 2020: Fundació Ilersis, que proveeix serveis assistencials amb persones amb discapacitat intel·lectual o risc d’exclusió. En aquest cas, es reconeix la seva labor elaborant packaging de fusta, on han reduït les seves emissions un 25% optimitzant l’ús de l’energia i obtenint tota la seva electricitat de fonts renovables. A més, també estan electrificant la seva flota i tenen un projecte d’economia circular que inclou la reutilització de les restes de fusta.

– Proveïdor de transports 2020: XPO Logistics. L’estalvi energètic, les solucions de transport per a la reducció de CO2, l’eficiència en el combustible i l’ús de combustibles alternatius han convertit aquesta empresa en la que té una de les flotes més modernes i respectuoses amb el medi ambient de tot el sector. A més de la tasca en millora de la seva eficiència, estan introduïnt els vehicles a gas i, col·laborant amb Volvo i Inditex, incorporaran el primer camió 100% elèctric del sector a l’Estat.

– Territori sostenible 2020: Málaga Viva, de la Diputació de Málaga, que està duent a terme actuacions per frenar i reduir les emissions i sensibilitzar la població davant del canvi climàtic. Entre d’altres mesures, han plantat un milió d’arbres.

– Divulgació i conscienciació 2020: “Aquí la Tierra”, el programa de divulgació mediambiental de Televisió Espanyola.

Pel que fa als Premis Torres & Earth 2021, els guardonats han estat el següents:

– Proveïdor raïm 2021: Jaume i Albert Cardó, de Santes Creus, que han instal·lat plaques solars per extreure aigua, han recuperat pous i també han fet servir les cobertes vegetals per capturar carboni, a més de reduir les emissions fent servir maquinària més eficient.

– Proveïdor material 2021: Verallia. el tercer productor mundial d’envasos de vidre. Les seves mesures d’eficiència energètica van encaminades a reduir les seves emissions un 42% de cara al 2030 i a assolir la neutralitat en carboni el 2050. A més, el 100% de la seva elecricitat prové de fonts renovables, estan reutilitzant el vidre residual i han iniciat un estudi pilot sobre la reutilització d’ampolles.

– Territori sostenible 2021: Illes Balears. Els seus projectes d’autoconsum compartit, el calendari de descarbonització, la instal·lació de punts de recàrrega i la renovació de la seva flota ha estat reconeguda. Aquest guardó ha estat compartit amb l’Ajuntament de Sabadell, que compta amb un pla pioner de renovació de la seva flota d’autobusos per nous vehicles híbrids o elèctrics i una estratègia de reducció del consum energètic i de les emissions. Un pla amb un pressupost de 90 milions d’euros que vol dur la ciutat a reduir les seves emissions en un 56% de cara al 2030.

– Divulgació i conscienciació 2021: Clemente Álvarez, responsable de ciència i medi ambient del diari ‘El País’, a més de cofundador de la revista ‘Ballena Blanca’. Ha compartit aquest premi amb Javier Peña, fundador de ‘Hope! En pie por el planeta’ i un dels grans ‘influencers’ climàtics de l’Estat, per la seva labor en crear un gran mitjà rigorós i amb una nova manera de comunicar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa