MonPlaneta
L’oposició al parc eòlic de Roses troba “enganyosa” la nova proposta

La plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la IAEDEN i Albera Lliure de Molins (ALLIMO) s’oposen la nova proposta dels promotors de dur a terme una prova pilot amb tres molins i la troben “d’enganyosa”. Les entitats consideren que és una “maniobra” per construir el projecte per fase i reiteren que la zona on es projecta el parc és d’una “gran fragilitat mediambiental” i que la dimensió dels aerogeneradors previstos tindria un fort impacte fins i tot amb la prova pilot. “És més una estratègia de màrqueting que no pas un estudi realista”, remarquen.

Els promotors del parc van anunciar la setmana passada que obrien la porta a una proposta reduïda, en forma de prova pilot, amb només tres molins i 50 MW per buscar el “consens” del territori i provar la tecnologia. De fet, van assegurar que seria una mena de projecte “tractor” i “d’experimentació marina” sense precedents a la mediterrània. Tot i això, els impulsors del parc van explicar que no renunciaven al projecte originari, amb que preveu 35 molins amb una capacitat de 500 MW. La plataforma contrària al parc, que aplega una quarantena d’entitats de diversos àmbits i gairebé 2.000 empreses, creuen que l’únic objectiu dels promotors és acabar fent el projecte inicial per fases. “Aquesta zona tan sensible del Mediterrani no és la idònia per fer experiments amb una tecnologia que pot ser molt lesiva i que no té altra finalitat que plantar posteriorment un projecte que rebutja de ple el territori”, insisteixen en un comunicat.

Una recreació de com es preveu el parc eòlic marí de la badia de Roses  | ACN
Una recreació de com es preveu el parc eòlic marí de la badia de Roses | ACN

A més, les tres entitats afirmen que la proposta presenta dubtes seriosos. En primer lloc, per la “inviabilitat econòmica” del projecte. Es pregunten com es farà una infraestructura d’evacuació de l’energia només per a tres aerogeneradors; si s’allargaria la prova en el temps de forma suficient per avaluar els impactes que no són immediats o si, finalment, la prova falla “qui es faria responsable de restituir l’ecosistema i el medi perjudicats i com?”. Els contraris al parc, a més, critiquen que el projecte segueixi avançant sense que “s’hagin mostrat a la ciutadania els estudis d’impacte ambiental, paisatgístic i en l’economia de la zona fets per entitats independents”.

Les entitats recorden, també, que no són els únics que s’oposen al projecte sinó que hi ha investigadors i experts que el veuen amb recels i que, fins i tot, la Diputació de Girona el va “rebutjar” a la fase de consultes prèvies del Ministeri de Transició Ecologica. A més, recorden que 21 ajuntaments gironins i el Consell Comarcal del Baix Empordà han aprovat una moció en contra i que 20 ajuntaments més tenen previst fer-ho en les properes setmanes. “Un centenar de científic han firmat un manifest en contra i 20.000 ciutadans han signat rebutjant el macroprojecte”, afegeixen al comunicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa