MonPlaneta
L’ONU avisa el món que vol extreure més combustible fòssil del permès
  • CA

Poc abans que comenci la cimera climàtica COP26, que pot decidir el futur del món, un informe de les Nacions Unides alerta que molts dels grans productors de combustibles fòssils volen continuar augmentant la producció i que, el 2030, se’n consumiran més dels que caldria per complir els acords globals de reducció d’emissions. El document de l’ONU mostra que, el 2030, la producció dels 15 principals extractors del món serà un 110% superior al que caldria per complir els Acords de París i un 45% més del que permetria que l’augment de temperatura de la Terra es mantingués en 2ºC.

Aquesta diferència entre els plans dels governs i les seves promeses és especialment gran en el cas del carbó, de què el 2030 es produirà un 240% més del que s’hauria de produir. En el cas del gas natural, se n’extraurà un 71% més i, en el del petroli, un 57% més. Tot i això, els autors de l’informe consideren que els governs encara poden revertir la situació, perquè controlen entre un 50 i un 55% de la producció mundial i tenen capacitat per, mitjançant impostos o ajudes, controlar les empreses privades del sector.

Les instal·lacions de la plataforma petrolífera Casablanca | ACN
Les instal·lacions de la plataforma petrolífera Casablanca | ACN

Els països estudiats han estat Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, els Estats Units, la Xina, Alemanya, el Brasil, Kazakhstan, Rússia, l’Índia, Noruega, Mèxic, el Canadà, Alemanya o el Regne Unit, entre d’altres, que formen part dels 190 estats que el 2015 van signar els acords de parís i que, com es pot veure, encara no han pres prou mesures, ja que un estudi recent mostra com la majoria de les reserves que queden a la Terra haurien de continuar al subsòl per mantenir l’augment de temperatues controlat. De fet, des de l’inici de la pandèmia, les principals economies del món han dedicat més fons a l’extracció de combustibles fòssils que no pas a la implantació de les energies renovables, tot i que els models indiquen que la producció hauria d’haver començat a caure el 2020 per poder complir els objectius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa