MonPlaneta
Una nova càtedra estudiarà els paisatges esteparis i com conservar-los

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), juntament amb la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i el suport econòmic de TotalEnergies, presenten la primera càtedra del món que vol fer compatible la conservació dels paisatges esteparis i el desenvolupament de les energies renovables. La presentació, feta dimarts passat, va comptar amb representants de les tres institucions, a més de la secretària d’Estat d’Energia del govern espanyol.

Així, el CTFC, la UAM i Total Energies sumen esforços per generar coneixement que ajudi a la preservació de la biodiversitat alhora que es dóna suport a l’energia fotovoltaica. L’increment de generació amb renovables és clau per a la transició energètica, però cal fer-ho de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. És per això que calen paràmetres estàndard que assegurin aquesta compatibilització.

Presentació de la càtedra | CTFC

L’estat té les millors poblacions d’ocells esteparis d’Europa i, en alguns casos del món. Per tant, disposar d’eines i coneixements per conservar-les és fonamental. Moltes d’elles estan en perill d’extinció o han experimentats descensos poblacionals preocupants. Així, poder avaluar l’efecte de l’activitat humana en aquests ecosistemes és fonamental per impedir que es degradin més.

L’acord té com a objectius aprofundir en el coneixement sobre ecologia, gestió i reptes de conservació dels hàbitats esteparis i els ocells que hi viuen, la formació d’investigadors –promoció de tesis doctorals, contractes postdoctorals…– i l’establiment de bases tècniques per desenvolupar protocols comuns de seguiment i implementació d’un model de gestió de les mesures compensatòries a les plaques solars de la companyia. A més, també inclou la generació de documents de referència per a gestors i tècnics.

La càtedra va ser presentada dimarts al matí a Madrid. La secretària d’Estat d’Energia del govern espanyol, Sara Aagesen, va assegurar que gràcies a ella es “generarà coneixement en un pilar essencial” com és la preservació de la biodiversitat, en un moment que “tambe és essencial” perquè aquesta dècada hi haurà “una transició ecològica profunda i accelerada”. Així, va afirmar Aagesen, cal “buscar aquesta compatibilitat”, un “desenvolupament garantista de les renovables”.

Hàbitat estepari | Ramon Oromí / Flickr
Hàbitat estepari | Ramon Oromí / Flickr

Les polítiques públiques i les actuacions empresarials han de basar-se, doncs, en el coneixement científic. “Medi ambient i energia han d’anar de la mà”, va continuar la secretària d’Estat. Per la seva banda, el director del CTFC, Antoni Trasobares, va destacar que l’entitat considera que la càtedra “encaixa en el seu ADN: aportar coneixement i recerca que ajudin a la presa de millors decisions”. La transnció energètica és un repte molt important, va recordar i cal que estigui “perfectament alineada amb la conservació del nostre patrimoni natural”. Així, va concloure, “minimitzar l’impacte” i garantir “mesures compensatòries” són claus per assumir el repte. I en això, “el coneixement i la recerca” ha d’arribar als actors implicats.

També va intervenir a l’acte Yago Mancebo, director general a europa de TotalEnergies Renewables International. Per a ell, la càtedra és part de la “clara aposta” de Total per les renovables, on “vol ser un actor principal”. És per això que treballa en el seu impuls, especialment “dissenyant i operant” plantes solars a gran escala. L’estat espanyol, va destacar, és “prioritari” per a l’empresa en aquest sentit, i ja tenen una cartera de 5GW en projectes renovables en desenvolupament. En línia amb això, el seu suport a la càtedra sorgeix del seu “compromís” amb què les plantes siguin “totalment compatibles i respectuoses” amb l’entorn.

Va tancar la presentació Amaya Mendikoetxea, rectora de la UAM, que també va destacar el compromís de la universitat amb els “problemes més urgents de la societat”, posant la càtedra com a exemple. Mendikoetxea va donar les gràcies a Total i el CTFC per ajudar a “aportar solucions científiques” a aquest repte i va recordar les paraules de l’autora Margaret Atwood, que va afirmar que després de les distopies del segle XX “al segle XXI tornaran les utopies”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa