MonPlaneta
El nivell del mar va començar a pujar el 1863
  • CA

Un equip internacional de científics ha descobert que la pujada del nivell del mar, tal com la coneixem actualment, va començar el 1863, amb a finals de la Primera Revolució Industrial. És en aquell moment, segons afirmen en un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, que es s’han detectat els primers indicis d’escalfament de l’aigua del mar i de fusió de les glaceres.

Un estudi d’un abast sense precedents

Per fer l’estudi, els investigadors han fet servir una base de dades global de registres del nivell del mar que abasta els darrers 2.000 anys, i una línia temporal tan llarga, des de l’inici de la pujada de les aigües causada pels humans, podria ser molt útil per preparar pel futur les comunitats que es preveu que siguin més afectades per aquest fenomen, causat per la contaminació i el canvi climàtic i que, en alguns indrets, ja està causant problemes greus a la població.

La pujada del nivell del mar és un indicador significatiu de canvis més grans en el clima, i identificant en quin moment va començar a créixer per sobre de la variabilitat que es considera natural es va poder veure el moment precís en què vam començar a ser una força decisiva en el clima del nostre planeta. Així, a nivell mundial, la pujada va començar el 1863, un moment que té sentit tenint en compte que és just entre el final de la Primera Revolució Industrial i l’inici de la Segona. Tot i això, no va ser igual a tot arreu.

Gravat d'un vapor tèxtil a l'Anglaterra de la dècada de 1870 | Wikimedia Commons
Gravat d’un vapor tèxtil a l’Anglaterra de la dècada de 1870 | Wikimedia Commons

Una eina clau pel futur de milions de persones

Gràcies a aquestes dades, ara la comunitat científica pot estar totalment segura que la pujada del nivell del mar entre 1940 i 2000 va ser superior a qualsevol altre interval de seixanta anys durant els darrers 2.000, i entendre com es va repartir a nivell mundial i en un període de temps tan llarg és una eina que pot ajudar moltíssimes persones. De fet, el model emprat per l’estudi es pot aplicar a indrets concrets per entendre millor com funciona aquest procés a nivell regional o local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa