MonPlaneta
L’any 2030 els més rics emetran 30 cops més CO2 del que caldria
  • CA

L’any 2030, la petjada de carboni de l’1% més ric de la població serà 30 superior al que marca l’Acord de París per tal de limitar l’escalfament global a 1,5ºC, segons un estudi d’Intermón Oxfam. L’entitat considera que els compromisos actuals per complir l’acord són “insuficients” i avisa que l’emissió mitjana per habitant hauria de baixar a a 2,3 tones de CO2, la meitat que ara. El treball calcula com afectaran els compromisos dels governs a les empremtes de carboni de les persones més riques i més pobres del planeta. En aquest sentit, afirma que la petjada del 50% més pobre serà “molt inferior” a la de l’1% més ric.

Analitzant les emissions globals i els diferents grups com si fossin un sol país, conclou que el 2030 la meitat més pobra del món continuarà produint emissions molt per sota dels nivells que marca l’Acord de París mentre les de l’1% i el 10% més rics seran 30 i 9 vegades superiors al màxim. Així, una persona de l’1% més ric hauria de reduir les emissions actuals al voltant d’un 97%. Amb tot, i mostrant que l’Acord de París del 2015 “està tenint algun impacte”, Intermón Oxfam preveu que l’any 2030 el 40% de la població haurà reduït les emissions un 9% respecte aquell any. Un canvi “important” per a un grup format per habitants de països de renda mitjana com la Xina i Sud-àfrica, que entre 1990 i 2015 van registrar l’increment d’emissions per càpita més ràpid.

Richard Branson viatjant a l'espai | Virgin Galactic
Richard Branson viatjant a l’espai | Virgin Galactic

Si en comptes de les emissions per càpita s’agafa el total global, l’any 2030 l’1% més ric de la població serà responsable del 16% de CO2 emès. L’any 1990 produïa el 13% i, el 2015, el 16%. Oxfam preveu que les emissions del 10% més ric superi, el 2030, el nivell necessari per assolir l’objectiu d’1,5ºC, independentment del que faci el 90% restant. Jacobo Ocharán, responsable de la iniciativa Climàtica d’Intermón Oxfam, assenyala que “les emissions que genera el vol d’un milmilionari a l’espai superen les que produiran una de les mil milions de persones més pobres del planeta durant tota la vida”, i critica que “una petita elit té via lliure per contaminar tot allò que vulgui”. A més, adverteix que aquestes emissions “enormes” són “la causa dels fenòmens meteorològics extrems” que es produeixen arreu del món i “posen en perill” l’objectiu de limitar l’escalfament del planeta.

També es preveu que la distribució geogràfica d’aquesta desigualtat en les emissions canviï properament, ja que una proporció més gran d’emissions de l’1% i el 10% més rics provindrà de països de renda mitjana. Així, l’any 2030, els xinesos seran responsables de gairebé una quarta part (23%) de les emissions de l’1% més ric, davant del 19% dels nord-americans i l’11% dels indis. Tim Gore, autor de l’informe, afirma que “la bretxa a les emissions per mantenir viu l’objectiu de l’Acord de París” reflecteix “l’excés d’emissions d’una petita elit, la més rica del planeta”. Per això demana als governs hi dirigeixin les seves mesures, tant per limitar les emissions de “megaiots, jets privats i viatges a l’espai”, com per frenar les “inversions intensives en carboni” com “l’adquisició d’accions de companyies de combustibles fòssils”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa