MonPlaneta
Madagascar és a punt de patir la primera gran fam causada pel canvi climàtic
  • CA

Madagascar podria convertir-se en el primer país que pateix una fam relacionada directament amb el canvi climàtic, segons afirmen les Nacions Unides. A dia d’avui, desenes de milers de persones ja es troben en una situació “catastròfica” ja que, al país, les precipitacions són molt escasses des de fa quatre anys. De fet, en alguns indrets del sud del país ja no queda cap altre remei que alimentar-se d’insectes, en el pitjor episodi d’aquest tipus des de fa més de quaranta anys.

La responsable del Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides, Shelley Thakral, afirma que actualment a Madagascar hi ha 30.000 persones que pateixen el nivell d’inseguretat alimentària més elevat i que aquestes xifres podrien augmentar enormement ja que el país és a punt d’entrar a la temporada d’escassedat que precedeix la de les collites. Tal i com fa anys que s’avisa, doncs, els primers a rebre els efectes més durs del canvi climàtic seran aquells que no han fet res per causar-lo, en aquest cas un país petit amb un volum d’emissions petitíssim.

Una dona mostra les llagostes que s'ha vist obligada a menjar per sobreviure | Programa Mundial d'Aliments
Una dona mostra les llagostes que s’ha vist obligada a menjar per sobreviure | Programa Mundial d’Aliments

Segons explica la cadena britànica BBC en un article relacionat, al sud de Madagascar hi ha famílies que duen mesos alimentant-se de llagostes que ni tan sols tenen aigua per netejar i que, per l’escassedat de les pluges, no tenen cap esperança en la collita que hauria de començar d’aquí poc. Altres famílies s’alimenten de fulles de cactus, i alguns infants els pares dels quals ja han mort de gana volten pels carrers depenent de la caritat per menjar.

Segons el darrer informe de l’IPCC, Madagascar ha augmentat la seva aridesa i no sembla que aquesta tendència hagi de variar, si més no si no hi ha accions dràstiques per aturar el canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa