MonPlaneta
Les vendes d’electrodomèstics eficients a Catalunya, sense canvis malgrat la nova tarifa de la llum
  • CA

Després de més d’un any de debat i un mes i mig després de la posada en marxa, el canvi de tarifa de la llum no s’ha traduït en un creixement de les vendes d’electrodomèstics més eficients. Segons dades de l’Associació de Comerciants d’Electrodomèstics de Catalunya, el gremi no ha registrat grans variacions respecte l’exercici anterior, i preveu que la tendència es mantingui. Si bé les vendes van pujar un 3% interanual el 2020 –malgrat dos mesos d’aturada per l’estat d’alarma-, l’associació preveu tancar 2021 amb uns ingressos pràcticament iguals a l’any passat. L’organització atribueix l’estancament a diversos factors, amb la manca de demanda interna com el més destacat.

“Encara no hi ha eufòria per consumir; la confiança de la gent segueix lluny dels millors moments”, assenyala el president de l’Associació, Joan Calbet. Els electrodomèstics més eficients acostumen a ser més cars, i amb la caiguda d’ingressos que han patit les famílies per la crisi de la Covid, són moltes les que opten per posposar les seves compres. “La diferència de preu entre un electrodomèstic normal i un de més eficient ronda els 200 o 300 euros”, explica. Per altra banda, també cal destacar l’increment dels preus al sector. “Tot i que poc a poc tornem a la normalitat, la pujada de preu de les primeres matèries i del transport han multiplicat per quatre o cinc els costos, i això repercuteix en tots els electrodomèstics”, apunta. Finalment, Calbet atribueix l’estancament de les vendes a “una manca d’informació general”. “Últimament es parla molt del preu de la llum però poc de l’eficiència dels electrodomèstics”, lamenta.

Electrodomèstics a una botiga Calbet de Barcelona | ACN
Electrodomèstics a una botiga Calbet de Barcelona | ACN

Davant aquesta situació, el sector reclama la posada en marxa d’un nou pla ‘renove’ per impulsar la compra de productes més eficients i contribuir a la transició energètica. “Pensem que ara és el moment clau per impulsar-lo; amb el suport dels fons Next Generation, serviria per renovar els electrodomèstics i aconseguir estalvis en la factura de la llum”, defensa Calbet. De fet, el president del gremi assegura que, amb la compra de nous electrodomèstics que consumeixen menys, les famílies amb prou feines notaran l’increment de la factura de la llum. “Amb una inversió d’uns mil euros pots tenir un frigorífic, una rentadora i una placa per la cuina –els tres electrodomèstics més comuns- i aconseguir un estalvi de fins al 25%”, assegura. Per altra banda, Calbet destaca que l’amortització és “prou ràpida”, d’entre dos i tres anys.

Malgrat que els venedors d’electrodomèstics no preveuen un increment de les vendes aquest any per l’entrada en vigor de la nova tarifa de la llum, sí que entreveuen un canvi de consciència en relació amb els hàbits de consum. “La gent pregunta cada cop més per la classificació energètica dels aparells”, comenta Calbet, qui també creu que el preu passarà a ser un factor que tindrà cada cop menys pes en la tria de productes.

Diverses neveres a una botiga d'electrodomèstics | ACN
Diverses neveres a una botiga d’electrodomèstics | ACN

L’entrada en vigor de la nova tarifa, que té com a objectiu desplaçar el consum d’electricitat a les hores vall, ha coincidit amb un fort increment del preu de la llum. Arran de l’increment de l’import del gas als mercats internacionals i dels drets d’emissió de CO2 que afecten directament als cicles combinats, la factura elèctrica del mes de juny a l’Estat va ser la més alta de la història. Segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric (OMIE), el preu de la llum al mercat majorista va situar-se en els 83,3 euros per MWh. En alguns moments puntuals, però, el preu va sobrepassar els 110 euros per MWh, unes xifres que no s’assolien des del mes de gener, coincidint amb el temporal Filomena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa