MonPlaneta
Joan Groizard (IDAE): “L’autoconsum ha arribat per quedar-se”
  • CA

Joan Groizard, director general de l’Institut Per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), va assenyalar fa uns dies que l’autoconsum és una manera d’entendre com es consumeix i es genera l’energia i que ha arribat per quedar-se, alhora que va assenyalar que és tant una solució al canvi climàtic com una eina per a la recuperació econòmica. Groizard va fer aquestes declaracions en un seminari conjunt entre l’Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) i l’institut que dirigeix i que volia explicar les línies d’autoconsum aprovades pel govern espanyol en el marc del Pla de Recuperació.

Per a Groizard, les inversions verdes són les que repercuteixen mes a l’economia i l’ocupació i per això són una prioritat al Pla que, a més, ha de ser coherent amb l’estructura econòmica, amb molts autònoms i pimes, un punt que s’ha tingut en compte, segons va assenyalar. El Reial Decret concedeix 660 milions d’euros, ampliables a 1.320 fins el 31 de desembre de 2023, en ajudes per a instal·lacions d’autoconsum (fins a 900 milions), emmagatzematge darrere el comptador (fins a 220 milions) i climatització amb renovables (fins a 200 milions).

Instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a Colorado (Estats Units) | NREL
Instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a Colorado (Estats Units) | NREL

Pel que fa a l’autoconsum fotovoltaic, va indicar Groizard, aquestes subvencions “són inversions molt significatives” que en molt poc temps poden multiplicar diversos cops la capacitat de generació instal·lada. “Volem treballar amb el sector perquè no només es beneficiïn unes empreses sinó que el pla tingui capil·laritat a la societat i el territori”, va afirmar el director de l’IDAE. En aquest sentit, va afirmar que l’autoconsum és una mesura de sensibilització que fa conscient l’usuari de l’ús de l’energia, i per això troba correcte que el Reial Decret inclogui un sistema de monitorització per comprovar-ne el rendiment.

D’altra banda, també va remarcar que “no només és important quant de subvenciona i a qui sinó com i què hi ha darrere”. Així, va afirmar que cal buscar la qualitat de les instal·lacions i els components, i per això també s’exigeix que les instal·lacions de més de 100KW tinguin un pla estratègic on constin l’origen i lloc de fabricació dels equips, els criteris d’impacte ambiental seguits per triar-los, la seva durabilitat o garanties i una justificació de compliment del principi europeu de no causar danys significatius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa