MonPlaneta
L’IPCC avaluarà els sistemes de retirada de carboni en un nou informe
  • CA

El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides estudiaran els sistemes i formes de retirada de diòxid de carboni en el seu proper informe, que serà publicat el 4 d’abril. En una sèrie de reunions que duraran dues setmanes, s’avaluaran les tecnologies proposades i emetran un veredicte que podria ser crucial pel futur de la lluita contra el canvi climàtic.

Després dels altres informes publicats els darrers anys sobre les causes i els impactes del canvi climàtic, aquest es fixarà en la mitigació, és a dir, en què podem fer per evitar-lo o, de fet, per limitar-lo. Així doncs, es centrarà d’una banda en la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i, de l’altre, en la retirada del que ja hem emès.

Un investigador del CTFC treballa en una plantació d'espècies productores de fusta de qualitat a Solsona | ACN
La plantació per a l’obtenció de fusta també serà entre els sistemes de captura de carboni estudiats | ACN

Un procés científic però també polític

Per fer això, els experts examinaran totes les aproximacions possibles, que van de les més tradicionals, com ara plantar arbres o conreus, fins a les tecnologies que retiren directament el CO2 a través de grans màquines i, després, el fan servir per a diverses aplicacions. El desenvolupament d’aquestes darreres, de fet, i la situació en què ens trobem, ha fet que l’IPCC decideixi incloure la retirada de gasos d’efecte hivernacle al seu proper informe.

Després de setmanes de converses, els membres de l’IPCC es posaran d’acord en el redactat final, que dependrà no només de l’opinió dels científics sinó, també, dels representants dels 195 països participants. L’actitud de Rússia i Ucraïna, de fet, amb el primer país envaïnt el segon, podria afectar el resultat d’aquestes trobades.

Inauguració de la central de captura i emmagatzematge de CO2 de la Presa d’Estevan, al Canadà | SaskPower

Més enllà de la retirada

A més de les tecnologies de retirada de carboni, és clar, l’informe també examinarà aspectes socials i econòmics com ara les motivacions pel consum responsable, la reducció d’emissions o les inversions en eficiència energètica o neutralitat en carboni, ja que són una part essencial de la reducció d’emissions que cal per posar fre a l’emergència climàtica en què ens trobem i mantenir l’escalfament del planeta per sota dels 1,5ºC respecte els nivells preindustrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa