MonPlaneta
Inventen una manera més sostenible de fabricar fertilitzants

Un equip internacional de científics, encapçalats per la Universitat Tecnològica Nanyang (Singapur) han dissenyat una manera més sostenible d’elaborar un dels components clau dels fertilitzants, cosa que pot ajudar a fer que l’agricultura tingui un cost ambiental més baix en un moment on la demanda d’aliments creix i també es miren de reduir les emissions de CO2 per frenar l’escalfament global. Aquest component dels fertilitzants és la urea, present naturalment a l’orina dels mamífers.

Actualment, l’urea es produeix a un cost energètic molt gran, a temperatures de 500ºC i pressions de 200 atmosferes, cosa que requereix un 2% de l’energia que es consumeix anualment i que té unes emissions de CO2 associades gens menyspreables. A la revista ‘Nature Sustainability’, els científics proposen una manera molt més eficient de crear urea: l’electrocatàlisi, és a dir, fer servir l’electricitat per produir reaccions químiques en una solució. Fent servir hidròxid d’indi, un nanomaterial, han aconseguit fer reaccionar nitrats i diòxid de carboni, una reacció que forma urea d’una manera cinc cops més eficient que el que s’havia pogut fer fins ara. A més, han descobert com fer-ho de manera selectiva, aconseguint eliminar la producció d’altres elements com l’hidrogen, aconseguint més eficiència i més quantitat d’urea.

El mètode ja ha estat patentat i podria ser molt important en l’anomenada química sostenible, a més d’ajudar molt a la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles. Al laboratori, en provar l’eficiència d’aquesta tècnica, van aconseguir una producció d’urea del 53,4%, suficient per competir amb el mètode industrial actual, anomenat Haber-Bosch, que es fa servir des de 1910. A més, es pot fer servir tant a gran com a petita escala, fins i tot permetent que els grangers fabriquin la seva pròpia urea. A més, podria funcionar totalment amb energia renovable. Aquest serà, precisament, el seu proper pas: crear un prototip de producció d’urea a gran escala que funcioni amb energia solar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa