MonPlaneta
International Wineries for Climate Action crida el sector del vi a descarbonitzar-se

Els responsables dels 22 cellers d’International Wineries for Climate Action (IWCA), encapçalats per Miguel A. Torres (Família Torres) i Katie Jackson (Jackson Familiy Wines) han fet pública una carta oberta on criden a tots els cellers del sector a unir esforços per descarbonitzar-se i aconseguir arribar a les zero emissions el 2050. Al document recorden que l’emergència climàtica és “amb diferència, l’amenaça més seriosa” a què s’enfronten com a viticultors i productors, i aprofiten la cimera COP26 que s’està celebrant a Glasgow (Escòcia) per reafirmar el seu suport als Acords de París en un “moment crucial” per continuar adoptant mesures “dins de les nostres pròpies empreses”.

“Sense una reducció d’emissions ràpida i decisiva”, recorden, “el nostre futur s’alterarà a nivells difícils d’imaginar”, amb conseqüències “devastadores” tant per a les regions vitivinícoles i per als seus productes. Tot i que saben que és un repte global, creuen que el sector “té un paper clau en els esforços de descarbonització” dels propers anys, i que la sostenibilitat ha de deixar de ser “un exercici de comunicació o relacions públiques” per anar a parar “al nucli” del seu negoci. La seva resposta, afirmen, pot ser “un notor de canvi transformador” i “una forma de preparació pel futur” de tot el sector agrícola, i és per això que conclouen que aquesta ha de ser la seva “dècada d’acció”.

Publicació del primer informe anual d'IWCA | Família Torres
Publicació del primer informe anual d’IWCA | Família Torres

Des d’IWCA recorden que els cellers que en formen part tenen “el protocol correcte” per mesurar i reduir la petjada de carboni i que, gràcies a la seva unió, tenen una veu conjunt per impulsar “una acció més ràpida a tota la cadena de subministrament” i alhora “una xarxa de suport” que els permet compartir bones pràctiques. Així, elaboren un inventari de les emissions directes i indirectes i es comprometen a elaborar un pla de reducció i a demostrar un progrés constant fins arribar, com a molt tard el 2050, a les emissions zero. La metodologia, precisament, és un dels “objectius fundacionals” del grup, clau perquè els petits cellers puguin reduir les seves emissions “sense costos prohibitius ni grans requeriments de reursos” sinó emprenent accions clares i concretes.

D’altra banda, IWCA està “molt orgullosa” d’haver-se unit a la campanya Race to Zero, una iniciativa mundial de més de 6.200 actors no governamentals compromesos amb la reducció d’emissions, que representen 120 països, més del 50% del PIB mundial i un 25% de les emissions mundials de CO2. En el cas d’IWCA, va ser el primer actor del sector agrícola a unir-s’hi. Davant “l’imperatiu inevitable” d’unir el lideratge empresarial i el climàtic, els responsables dels 22 cellers troben que tenen “l’obligació” de fer el possible per reduir les emissions i convertir el sector vitivinícola en “un model d’esperança i acció” per a tot el món, i és per això que animen tots els cellers a unir-se a la seva iniciativa.

Plaques solars a les instal·lacions de Família Torres a El Lloar (Priorat) | Família Torres
Plaques solars a les instal·lacions de Família Torres a El Lloar (Priorat) | Família Torres

A més de Torres i Jackson, entre els signants de la carta també hi ha Rafael De Haan (Herència Altés), Pedro Ruiz Aragoneses (Alma Carraovejas), Aymeric de Gironde (Château Troplong Mondot), D. Carlos Moro (Emina Ribera), David J. Amadia (Ridge Vineyards), a més de quinze responsables més de cellers de tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa