MonPlaneta
L’Índia superarà la Xina com a país més poblat del món el 2023
  • CA

L’any vinent, 2023, l’Índia es convertirà en el país més poblat del món i, amb més de 1.400 milions de persones, superarà la Xina, que fins ara tenia la primera posició. Així ho van afirmar les Nacions Unides aquest dilluns, durant la celebració del Dia Mundial de la Població. Entre les projeccions fetes públiques per l’ONU, també hi ha que la població humana arribarà als 8.000 milions de persones aquest mes de novembre i que continuarà creixent fins la dècada de 2080, quan arribarà al màxim amb uns 10.400 milions de persones, menys de les que havia anunciat fa pocs anys.

Tot plega indica clarament que la població mundial no creix tan ràpid com fa unes dècades. De fet, és al seu punt més baix des de la dècada de 1950, just després de la Segona Guerra Mundial, i alguns demògrafs afirmen que el pic podria ser fins i tot abans del que esperen les Nacions Unides.

El districte d'innovació de Xangai, a la Xina | Unsplash
El desenvolupament econòmic i les polítiques demogràfiques de la Xina han frenat el seu creixement i, l’any vinent, la població començarà a caure | Unsplash

Les grans economies comencen a perdre població

Algunes de les economies més desenvolupades del món ja estan veient com les seves poblacions comencen a decréixer perquè la fertilitat ha caigut per sota dels 2,1 fills per dona. El 2050, els països que hauran perdut com a mínim un 1% de la població seran 61. Un d’ells és la Xina que, amb una de les taxes de fertilitat més baixes del món (1,15 fills per dona) ha anunciat que l’any vinent ja començarà a perdre població, tot i haver abandonat la política d’un sol fill i haver introduït incentius en sentit contrari.

El creixement actual, doncs, és enormement desigual i encara ho serà més: durant els propers 30 anys, més de la meitat del creixement poblacional es focalitzarà a vuit països: la República Democràtica del Congo, Egipte, Etiopia, l’Índia, Nigèria, Pakistan, les Filipines i Tanzània. Justament, el decreixement de l’Índia combinat amb l’augment poblacional imparable de l’Índia fan segur que, l’any vinent, la primera posició com a país més poblat del món canviarà de propietari.

Maxpixel
La població mundial cada cop està més envellida | Maxpixel

El creixement s’aguanta gràcies a la medicina i a les generacions anteriors

Tot i això, el cert és que les taxes de fertilitat estan caient arreu del món, fins i tot als països on la població continua creixent. Com que les generacions anteriors van tenir molts fills, aquests també en tenen i, encara que la mitjana sigui més baixa, el total de naixements contnua sent superior.

A més, la millora de la medicina, que fa que hi hagi més nens que sobrevisquin fins l’edat adulta i una esperança de vida més llarga, també influeix en el creixement poblacional. Segons l’ONU, el 2050 l’esperança de vida mundial serà de 77,2 anys. Això també farà que, si actualment la població superior a 65 anys és un 10%, el 2050 serà un 16%, amb l’est d’Àsia i Europa Occidental experimentant els augments més grans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa