MonPlaneta
La Gran Barrera de Corall pot deixar de ser Patrimoni de la Humanitat
  • CA

La Gran Barrera de Corall d’Austràlia, un dels espais naturals d’una bellesa i una importància ecològica més grans del món alhora, podria deixar de ser a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO a causa de l’emblanquiment que ha provocat des de fa anys un augment de la temperatura de les aigües. Segons el mateix govern australià, aquest efecte del canvi climàtic l’ha degradat tant que podria perdre la seva qualificació com un dels espais més importants, bonics i significatius del planeta.

Pla curt de corall emblanquit | Wikimedia Commons
Pla curt de corall emblanquit, signe clar de degradació per l’augment de les temperatures | Wikimedia Commons

Un paisatge en decadència

L’Autoritat Marina de la Gran Barrera de Corall, en un comunicat, va explicar que, durant aquesta setmana, una delegació de les Nacions Unides comprovarà l’estat de l’espai i sí ha quedat tan malmès que hauria de sortir de la llista. Així, “els patrons meteorològics de les properes setmanes seran crítics per determinar l’extensió i la severitat de l’emblanquiment” a tota la zona.

Tot i que aquesta degradació del corall ha afectat tota la Gran Barrera, la seva intensitat és variable i, segons l’indret, l’impacte va “de menor a sever”, afirmen les autoritats. Tot plegat és, especialment, a causa de les temperatures extraordinàriament altes de l’oceà durant els anys 2016, 2017 i 2020. En el darrer episodi d’emblanquiment, dos terços del corall van quedar afectats.

Per la seva banda, l’organització ambientalista Greenpeace afirma que el patiment de la Gran Barrera de Corall és una prova que el govern australià ha fracassat en la seva obligació de protegir aquest espai natural dels impactes del canvi climàtic. “És un senyal segur que el canvi climàtic causat per cremar carbó, petroli i gas està posant en perill la mateixa existència de l’escull”.

La Gran Barrera de Corall | Wikimedia Commons
La Gran Barrera de Corall és un gran espai natural d’una bellesa espectacular | Wikimedia Commons

El segon intent

No és la primera vegada que la Gran Barrera de Corall s’exposa a perdre aquesta qualificació de Patrimoni de la Humanitat. El juliol de 2021, la UNESCO ja va intentar rebaixar la seva categoria a Patrimoni “en perill” a causa del canvi climàtic, però el govern australià va aconseguir prou suports internacionals com per aturar-ho. Després de la inspecció d’aquesta setmana, la proposta tornarà a ser damunt la taula a la propera reunió del Comitè del Patrimoni de la Humanitat, que tindrà lloc el mes de juny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa