MonPlaneta
Gairebé un 20% dels boscos intactes del món són al punt de mira d’indústries extractives
  • CA

Un estudi conjunt de la Societat per a la Conservació de la Vida Salvatge (WCS) i el Fons Mundial per a la Natura (WWF) afirma que gairebé el 20% dels paisatges forestals intactes del món se solapen amb concessions a indústries extractives com ara l’explotació minera, de petroli i de gas. L’àrea total d’aquest solapament és d’uns 975.000 quilòmetres quadrats, aproximadament la superfície d’Egipte. En el cas de les explotacions de petroli i gas, se solapen amb gairebé un 8% d’aquesta àrea total.

Els paisatges forestals intactes són importantíssims per conservar la biodiversitat i lluitar contra el canvi climàtic, ja que són dels darrers indrets de la Terra on els ecosistemes funcionen a nivells gairebé naturals, és a dir, com si els homes no els haguessin fet mai res. Segons una estimació de 2013, quedaven uns 222 milions d’hectàrees en aquest estat de conservació òptim. D’entre els boscos tropicals, només se’n poden considerar intactes un 20%, però suposen un 40% del carboni que hi ha per sobre de la superfície als boscos tropicals del nostre planeta. Com a mínim el 35% dels boscos intactes del món, a més, estan habitats i protegits per pobles indígenes políticament i econòmicament marginats, i tot i el valor d’aquestes masses forestals s’estan reduint a una velocitat esfereïdora, d’un 7% entre els anys 2000 i 2013.

Molts d’aquests projectes extractius, diuen les organitzacions responsables, encara es troben en una fase primerenca, i per tant són una amenaça que encara es pot controlar. L’estudi recomana que les empreses involucrades planegin amb cura la fase de disseny, tenint en compte les àrees forestals intactes més importants, i que es coordinin amb els goberns per planejar el futur del paisatge. Alhora, també recomanen als governs que evitin concedir aquest tipus de llicències en zones intactes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa