MonPlaneta
La fusió del permagel amenaça les llars de cinc milions de persones

L’augment de la temperatura del planeta farà que el permagel es vagi desglaçant i, amb ell, que hi hagi conseqüències per als edificis, infraestructures i cases que hi ha al damunt. Així, a més dels afectats per les sequeres, les inundacions i la pujada del nivell del mar, el canvi climàtic també afecta uns cinc milions de persones a les regions àrtiques de Rússia, el Canadà i Escandinàvia, entre d’altres.

Amb les regions més septentrionals del planeta escalfant-se a molta més velocitat que la resta del món, els canvis són cada cop més evidents. Segons un estudi dut a terme per un equip internacional de científics, les esquerdes a les cases, el trencament de canalitzacions i la deformació de les carreteres es produirà de manera cada cop més fins al punt que, el 2050, calculen que el 70% de les infraestructures i el 30-50% de les infraestructures crítiques corren un risc molt alt de patir danys. El treball ha estat publicat a ‘Nature Reviews Earth & Environment’.

Canvis en la línia de permagel costaner a l'illa de Herschel  | The Cryosphere (CC)
Canvis en la línia de permagel costaner a l’illa de Herschel | The Cryosphere (CC)

Tot plegat, però, encara podria ser una estimació optimista i que podria empitjorar perquè, en realitat, el permagel cobreix un 25% de la superfície emergida de l’hemisferi nord, incloent la meitat del Canadà i un 80% d’Alaska, regions on, afortunadament, el fred és molt intens i la població, poca i dispersa. Els habitants d’aquestes zones, però, corren cada dia més perill de ser víctimes d’esllavissades o, fins i tot, que casa seva desaparegui en un forat obert de sobte sota els seus peus. Això, a més, afecta especialment els pobles indígenes, sobretot a Amèrica, on el repartiment va anar arraconant els nadius a les pitjors terres.

Pel que fa a Rússia, actualment ja hi podria haver, segons l’estudi, un 80% d’edificis malmesos a les ciutats construides sobre el permagel. Un problema que se suma a la degradació del paisatge, que està duent problemes d’escassetat d’aliments a algunes comunitats. Una situació que, a més, no farà altra cosa que empitjorar a mesura que passin els anys. Allà, però, l’amenaça també és molt gran per a l’economia, ja que hi ha milers de quilòmetres d’oleoductes i gasoductes que podrien trencar-se i causar grans problemes de subministrament a Euràsia.

La situació, doncs, no només és preocupant sinó que, a més, té solucions molt difícils, molt cares o parcials. De fet, podria ser que la fusió del permagel, que a més allibera gasos d’efecte hivernacle, ja hagués arribat a un punt on, fins i tot amb una reducció dràstica de les emissions d’origen humà, es pogués retroalimentar sola, en un cicle que duria conseqüències catastròfiques no només per a les persones que viuen a l’Àrtic sinó per a tota la humanitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa