MonPlaneta
El fred i la calor extrems van causar 1,7 milions de morts l’any 2019
  • CA

Fins a 1,7 milions de les morts que es van produir l’any 2019 van estar relacionades amb les temperatures extremes, en concret 356.000 per la calor i 1,3 milions pel fred, segons afirma el nou estudi de la Càrrega Global de Malalties –GBD per les seves sigles en anglès– que ha publicat la revista ‘The Lancet’. La calor extrema és cada cop més habitual, a més, i es preveu que les morts i malalties relacionades vagin en augment. És per això que els autors recomanen fer esforços a nivell mundial “de manera immediata i urgent” per mitigar el canvi climàtic i augmentar la resiliència per salvar vides i protegir les persones més vulnerables.

D’acord amb l’Acord de París, els autors demanen que l’escalfament global es limiti a 1,5ºC pe evitar una mortalitat substancial relacionad amb la calor. “La reducció dels efectes de la calor extrema sobre la salut és una prioritat urgent i ha d’incloure canvis immediats a les infraestructures, l’entorn urbà i el comportament individual per prevenir les morts relacionades amb la calor. La sèrie es publica la vigília de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26, que se celebrarà enguany a Glasgow”, reivindiquen.

NASA
NASA

Així, consideren que unes mesures de refrigeració eficaces i ambientalment sostenibles poden protegir dels pitjors efectes de la calor sobr la salut, com ara l’augment dels espais verds a les ciutats, els revestiments de les parets que reflecteixen la calor dels edificis i l’ús generalitzat de ventiladors elèctrics i altres tècniques de refrigeració personal. “Tot i que l’aire condicionat cada cop està més estès a tot el món, és inassequible per a molts dels més vulnerables, és costós des del punt de vista econòmic i mediambiental i deixa a molts indefensos davant la calor extrema durant els talls d’electricitat”.

“Calen dos enfocs estratègics per combatre la calor extrema. Un és la mitigació del canvi climàtic per reduir les emissions de carboni i alterar l’escalfament del planeta. L’altre és la identificació de mesures de prevenció i resposta oportunes i eficaces, especialment per als entorns de baixos recursos. Amb la previsió que més de la meitat de la població mundial estarà exposada a setmanes de calor perillós cada any a finals d’aquest segle, hem de trobar maneres de refredar la gent de manera eficaç i sostenible”, afirma Kristie Ebi, de la Universitat de Washington (Estats Units), coautora del document.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa