MonPlaneta
Els experts adverteixen que la crisi climàtica no ens pot fer oblidar la dels plàstics
  • CA

La crisi global a què ens enfrontem tots a causa del canvi climàtic no pot, en cap cas, fer-nos oblidar que també vivim una altra crisi a causa dels plàstics i que no la podem ignorar. És per això que, en un article publicat a la revista ‘Journal of Applied Ecology’, un grup de científics de la Societat Zoològica de Londres i de la Universitat de Bangor, a Anglaterra, adverteixen que la lluita contra el canvi climàtic no pot fer que es redueixin els esforços per acabar amb la contaminació per plàstics.

De fet, els experts posen de relleu que les polítiques en tots dos sentits han d’anar plegades ja que, de fet, tots dos problemes estan lligats i es relacionen molt més mútuament del que es pugui pensar d’entrada. Per començar, la fabricació de plàstic ja emet gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera mentre que els fenòmens meteorològics extrems, com ara les inundacions i els huracans, que s’atribueixen al canvi climàtic, dispersen els plàstics encara més, empitjorant el perill que suposen per a la flora i la fauna marines. En el cas dels esculls de corall, a més, reben l’impacte per totes dues bandes, que se sumen a altres problemes per crear un panorama molt pessimista per a la seva supervivència. El gel marí, a més, per posar un altre exemple, atrapa moltíssims microplàstics i, si es va fonent a causa de l’escalfament global, els alliberarà al mar.

Plàstics a la desembocadura d'un riu | Greenpeace
Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

Els responsables d’aquest treball volen que les autoritats es posin alhora en tots els problemes en comptes de, com creuen que es fa ara massa sovint, deixar que el canvi climàtic ocupi la majoria d’accions i de mesures preses en matèria de medi ambient i sostenibilitat. Perquè el plàstic, encara que pugui semblar un problema menys urgent, també n’és un que cal tenir molt en compte, i és que els plàstics ja són presents a pràcticament qualsevol indret de la superfície de la Terra, amb efectes que perjudiquen tot tipus d’éssers vius.

Així doncs, i tenint en compte que totes dues crisis se sumen per crear problemes encara més greus, els experts afirmen que no s’hauria de discutir quin problema és més important sinó que s’haurien de reconèixer com a interrelacionades i mirar de trobar mesures que suposin una millora per a tots dos, com per exemple eliminant els plàstics d’un sol ús i accelerar la transició a l’economia circular, que també reduïria la demanda de combustibles fòssils i, per tant, les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa