MonPlaneta
Europa cerca solucions naturals per a les inundacions
  • CA

Les catàstrofes naturals causades per inundacions, com les que van tenir lloc fa poc a Bèlgica i Alemanya, són una prova claríssima de l’efecte que té el canvi climàtic en l’enginyeria fluvial i, també de cop important és restaurar i renaturalitzar els sistemes fluvials i les seves planes d’inundació. És per això que s’acaba de posar en marxa el projecte internacional MERLIN, un programa per trobar solucions naturals a les inundacions que ha estat finançat amb 21 milions d’euros per la Unió Europea i on participen entre d’altres, l’Institu Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

MERLIN vol trobar solucions noves i aplicables àmpliament per restaurar les funcions dels ecosistemes d’aigua dolça, com ara la retenció davant les inundacions i l’emmagatzematge de diòxid de carboni. El projecte està coordinat per la Universitat of Duisburg-Essen (Alemanya) i hi participen 44 socis de tota Europa, entre ells universitats, instituts de recerca, organitzacions de conservació de la naturalesa i parts interessades d’empreses, governs i municipis. Tal com explica Sebastian Birk, investigador de l’UDE i coordinador del projecte amb el professor Daniel Hering, “són molts els sectors econòmics i socials que es beneficien de la restauració, i aquesta requereix la contribució de molts actors”.

El riu Ter, aigua avall de la presa del Pasteral, amb el cabal màxim alliberat | ACN
El riu Ter, aigua avall de la presa del Pasteral, amb el cabal màxim alliberat | ACN

En aquest sentit, segons Vicenç Acuña, cap de l’Àrea de Recursos i Ecosistemes de l’ICRA, “la nostra tasca consistirà en la quantificació de la demanda de serveis ambientals a nivell europeu, per veure en quines zones s’han d’invertir més recursos en renaturalitzar o restaurar ecosistemes. Això permetrà realitzar les inversions de restauració o renaturalització allà on hi hagi una major demanda social per fer-ho, i no allà on es decideixi des d’un punt de vista d’oportunitat tècnica o política, facilitant així doncs la seva acceptació social”.

Deu milions d’euros del finançament de la UE es destinaran a restaurar, des de Finlàndia fins a Israel, 17 zones de rierols, rius, pantans i aiguamolls per aconseguir arribar a un estat gairebé natural. Aquests grans projectes s’ampliaran amb el finançament de la UE i es convertiran en models europeus. “Un dels objectius és la cooperació amb les indústries que poden beneficiar-se de la restauració, per exemple, l’agricultura, la producció d’aigua potable i les companyies d’assegurances”, explica Daniel Hering. Els efectes de les mesures es comptabilitzaran econòmicament i ecològicament. A l’Estat, el projecte de restauració subvencionat, on també participarà l’ICRA, és l’enderrocament de diverses preses al riu Deba, Guipúscoa, en el tram fluvial entre Mendaro i Arrasate, associades a minicentrals hidràuliques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa