MonPlaneta
Estudien l’ús de superfícies refractants per alleujar l’excés de calor a les ciutats
  • CA

Al centre de les ciutats, durant l’estiu, la calor pot ser absolutament devastadora, molt més alta que a les zones del voltant. A les grans zones urbanes en general, de fet, les temperatures acostumen a ser uns quants graus més altes que a les àrees rurals, un fenomen conegut com Illa de Calor Urbana i que pot arribar a fer que es registrin 4ºC més a una ciutat que al camp. Les infraestructures, especialment els paviments, absorbeixen moltíssima calor en comparació a les superfícies naturals, i aquesta contaminació calòrica provoca un ús molt més gran de recursos hídrics i una despesa molt més elevada en aires condicionats, a més dels problemes de salut que són ben coneguts.

Un article a la revista ‘Nature Communications’ analitza aquest efecte i què es pot fer per posar-hi remei en la mesura del possible. Una de les possibilitats són les anomenades infraestructures grises, és a dir, la modificació de superfícies impermeables com ara parets, cobertes i paviments per contrarestar l’efecte que tenen sobre la calor. En general, les superfícies urbanes reflecteixen un 20% de la llum solar i n’absorbeixen un 80%, mentre hi ha superfícies que podrien augmentar-ho fins al 50%, tot i que és una solució que té un cost econòmic elevat. Fent servir models computacionals, els responsables de l’article, enginyers de la Universitat de Pittsburgh, als Estats Units, han examinat què passaria si es cobrissin la meitat de les superfícies amb materials que contribueixen al refredament. Els resultats indiquen que, si es col·loquen al principi dels corrents d’aire dominants, es podria beneficiar la resta de la ciutat a un cost molt més baix.

Coberta verda a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Coberta verda a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Aquesta investigació pot ajudar a la planificació urbana, els enginyers i els arquitectes a l’hora de crear infraestructures resilients i sostenibles sense que el cost es dispari. Alguns estudis, a més, també apunten que, si bé que les grans instal·lacions solars fora de les ciutats poden crear Illes de Calor Urbanes en terrenys on anteriorment la superfície era natural, posar-ne massivament a les ciutats podria, per les seves característiques, ser una ajuda a l’hora de reduir aquest efecte, ja que tot i que absorbeixen molta llum solar, una gran part d’ella és convertida en energia, a diferència del que passa amb els paviments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa