MonPlaneta
Estudien el rebuig a les energies renovables en relació als danys al paisatge

L’energia eòlica és una part importantíssima de la transició energètica. En alguns països com Alemanya, la seva contribució a la mescla energètica és d’un 24%, molt més alta que totes les altres renovables. Així, l’expansió d’aquesta font d’energia és un element clau per acabar amb la dependència dels combustibles fòssils. Tot i això, allà on hi ha paisatges reconeguts per la seva bellesa, l’oposició de la població és més que considerable. És per això que un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Karlsruhe (Alemanya) la Universitat d’Aberdeen (Escòcia) i la Universitat Tècnica de Dinamarca han publicat un article a ‘Patterns’ on calculen què suposa això pel cost de la transició energètica i les emissions de CO2 a Alemanya.

El càlcul del rebuig es basa en l’avaluació de la bellesa dels paisatges alemanys segons les opinions de milers de persones. Al Regne Unit es va confirmar que el rebuig a l’energia eòlica és molt més alt allà on el paisatge és més bonic. En transferir aquest coneixement a Alemanya i creuar les dades, es poden aconseguir xifres del cost exacte de no fer-hi servir turbines eòliques. La comparació es va fer en 11.131 pobles alemanys, fent una projecció fins el 2050. Així, en alguns pobles el rebuig a l’energia eòlica podria augmentar el cost de la generació d’energia fins a 7 cèntims per Kw i hora i les emissions de CO2 augmentarien 200 grams per Kw i hora.

Energica eòlica
Energica eòlica

Per compensar la pèrdua d’energia eòlica caldria emprar altres renovables, com ara la solar o el biocombustible, que resulten menys eficients i més cares, i hi ha pocs casos on l’energia eòlica es pugui substituir del tot. Quan no fos possible caldria importar energia, cosa que suposaria un nivell d’emissions associt més alt. Tot ique els experts no poden oferir una solució a aquest conflicte, volen que el seu estudi contribueixi a la reconciliació entre la protecció de la natura i l’energia verda, aportant dades que puguin ajudar a prendre decisions informades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa