MonPlaneta
Una enquesta mostra el suport global a la lluita contra el canvi climàtic
  • CA

L’exigència als governs del món perquè actuin contra el canvi climàtic té una força cada cop més gran, segons una enquesta duta a terme per BBC World Service. Després de preguntar més de 30.000 persones de 31 països, els resultats indiquen que el 56% volen que els seus països siguin capdavanters en exigències de control de les emissions a la cimera COP26, que començarà la setmana vinent i que podria ser la darrera oportunitat per evitar escenaris catastròfics. A més, un 36% addicional vol que donin suport, si més no, a accions graduals.

Els resultats del sondeig mostren com la preocupació per aquest assumpte és la més alta des de 1998 i que, pel que fa a la demanda d’objectius valents, ha crescut molt des de 2015, quan es van signar els Acords de París. Tot plegat arriba just abans d’aquesta cimera clau i després que diversos informes estiguin avisant tant de que no s’estan complint els objectius establerts fa sis anys com que, si el món continua així, l’augment de les temperatures serà molt superior a 1,5ºC respecte els nivells preindustrials. D’entre els enquestats, només un 8% continuen pensant que no cal arribar a acords en aquest sentit, i els resultats mostren que tant als països més rics com als que ho són menys hi ha un suport semblant en la demanda d’accions contundents.

Emissions de gasos d'efecte hivernacle | Pixabay
Emissions de gasos d’efecte hivernacle | Pixabay

El 2015 es va dur a terme una enquesta similar, abans de la cimera COP21 de París, i si aleshores un 43% de la població dels 18 països participants volia una actuació dràstica, ara ha pujat fins el 56%. Els canvis han estat especialment notables als països que emeten més gasos d’efecte hivernacle: del 18% de xinesos que volien una actitud de lideratge en aquesta matèria el 2015, ara són un 46%. A l’Índia, les xifres han pujat d’un 38% a un 56%; i als Estats Units el canvi ha estat del 45% a, també, un 56%. A l’altra banda, però, hi ha Rússia, on el suport a accions dràstiques ha caigut del 50% de 2015 al 38% actual. En qualsevol cas, sembla que aquestes expectatives, si no es compleixen, podrien tenir conseqüències polítiques, especialment als països democràtics.

Pel que fa a la responsabilitat primera de posar fre al canvi climàtic, els enquestats es van dividir gairebé a parts iguals entre els qui consideren que és dels governs i els que, en canvi, pensen que la tenen les empreses. Pel que fa a la importància de les accions individuals, el suport és molt menor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa