MonPlaneta
Les emissions de CO2 tornen a augmentar ràpidament als països rics
  • CA

Les emissions de diòxid de carboni dels 20 països més rics del món estan augmentant ràpidament després de la crisi de la Covid-19, segons l’informe ‘Climate Transparency Report’ que ha estat publicat aquest mateix dijous. Segons les dades de què disposen els seus autors, l’ús de combustibles fòssils està llastant els esforços en reducció d’emissions en altres sectors i, de fet, s’espera que enguany el G-20 emeti un 4% més de CO2 després de la caiguda del 6% que van experimentar les emissions durant els pitjors mesos de la pandèmia. El cas és especialment greu a la Xina, l’Índia i l’Argentina on, fins i tot, s’espera que se superin les emissions de 2019.

Tot plegat només dues setmanes abans que comenci la Cimera del Clima COP26 a Glasgow (Escòcia), on s’haurien de prendre decision valentes i d’aplicació immediata perquè, segons els experts, podria ser la darrera oportunitat de mantenir com una possibilitat real mantenir l’augment de temperatura del planeta per sota dels 1,5ºC respecte els nivells preindustrials. A dia d’avui, la Terra ja està 1,1ºC més calenta, i limitar aquest augment a aquestes alçades és tan important com complicat. Caldria, doncs que els principals emissors posessin en marxa polítiques molt dràstiques i, pel que mostra aquest informe, no ho estan fent, o no prou ràpidament.

La central d'energia de Drax, a Selby (Anglaterra), funciona amb carbó i biomassa | Dom Fellowes (CC)
La central d’energia de Drax, a Selby (Anglaterra), funciona amb carbó i biomassa | Dom Fellowes (CC)

De fet, el G-20 és responsable de tres quartes parts de les emissions globals de diòxid de carboni, i és per això que, durant la pandèmia, el seu tancament es va notar tant. Ara, però, tot això està tornant a la “normalitat” i, fins i tot, s’espera que el consum de carbó augmenti fins a un 5%. Per bé que la Xina és responsable de més de la meitat d’aquest augment, contrari al que s’espera que facin els principals països del món, també és cert que els Estats Units i l’Índia en tenen una part de la responsabilitat perquè han de cobrir la demanda energètica post-pandèmia. De fet, respecte fa un any, el preu del carbó ha augmentat gairebé un 200%. Pel que fa al gas natural, a més, entre 2015 i 2020 el seu ús als països del G-20 ha augmentat un 12%.

No tot són males notícies, però: el desenvolupament de les energies solar i eòlica està augmentant a bon ritme i, de fet, s’estan batent rècords. A dia d’avui, el 12% de l’energia que es fa servir al G-20 prové de fonts renovables, un senyal clar que alguna cosa està canviant i que els objectius de reducció d’emissions són presos seriosament. De fet, tots estan d’acord que la COP26 ha de dur a pactar nous plans de carbonització, per bé que les necessitats de cadascun són diferents. Durant les properes setmanes veurem què se’n fa, de tantes paraules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa