MonPlaneta
El seguiment del duc, un programa essencial per contribuir a preservar-lo
  • CA

El passat 16 de setembre es va posar en marxa un projecte ambiciós de seguiment del duc a Catalunya que vol contribuir a la seva preservació. Aquest ocell enorme, elegant i majestuós és el rapinyaire nocturn més gran d’Europa però, malauradament, es troba amenaçat per diversos factors.

Si bé al continent europeu n’hi ha entre 12.000 i 42.000 parelles i es troba distribuït àmpliament per tota la península Ibèrica, Catalunya inclosa, requereix un atenció especial perquè el seu estat de conservació es considera desfavorable. De fet, al nostre país, és una espècie protegida. Un dels principals problemes a què s’enfronta, tristament, són les morts no naturals, que són darrere de la meitat d’aquestes aus que es perden cada any.

Un exemplar de duc en mans de dues tècniques de Birding Natura a Mas de Melons | Imatges cedides per Birding Natura
Instal·lació del dispositiu de radioseguiment al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent | Imatges cedides per Birding Natura

És precisament aquesta preocupació la que impulsa el programa de seguiment, un projecte del programa de Protecció de la Biodiversitat d’Endesa executat de la mà de Birding Natura i que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el ministeri espanyol per a la Transició Ecològica. Durant aquesta tardor, s’han instal·lat emissors amb geolocalitzador GPS a sis exemplars adults de tot Catalunya i és previst que a la primavera, s’instal·lin sis més, en aquest cas, a polls. Gràcies a aquests aparells, se’ls podrà seguir durant tot un any, estudiant-ne el comportament i obtenint informació i dades molt útils per trobar la millor manera de preservar la seva presència al país, especialment, com hem vist, davant les amenaces no naturals.

Els ducs pateixen persecució, atropellaments, col·lisions, electrocucions, intoxicacions per raticides… Uns accidents totalment evitables però que dificulten la supervivència de les entre 550 i 700 parelles que viuen a Catalunya. Justament, el primer duc participant al programa, l’alliberat a Lleida, va ser recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent, a la mateixa capital del Segrià, on havia ingressat per un traumatisme desconegut. L’emissor que se li va col·locar, com a la resta de ducs, es composa d’un mòdul GPS i una bateria amb autonomia per a un any.

Preparació per a l'alliberament d'un duc amb dispositiu de seguiment | Imatges cedides per Birding Natura
Preparació per a l’alliberament d’un duc amb dispositiu de seguiment | Imatges cedides per Birding Natura

Amb un pes de només 44 grams, es posa a la seva esquena, de manera que no li suposi cap molèstia. Gràcies a aquests aparells es poden obtenir dades i conèixer la seva activitat diària, evolució i incidències i mirar de treure’n conclusions, com ara quines són les seves àrees territorials, zones de descans, caça, cria, etc. En el cas dels polls, a més, també es podran saber quins són els seus primers vols, com es dispersen i com estableixen noves àrees territorials.

A hores d’ara, la meitat dels ducs ja han estat equipats amb el geolocalitzador i alliberats a Lleida (Les Garrigues), el Baix Empordà (Sant Antoni de Calonge i Albons) i la Catalunya Central (el Berguedà). En la següent fase del projecte, el marcatge de polls, es preveu a més incorporar les Terres de l’Ebre. 

Vídeo cedit per Birding Natura

Més endavant, també es vol monitoritzar un niu amb una càmera d’infraroigs, per controlar el desenvolupament dels polls, conèixer les seves interaccions amb els adults i extreure’n dades i informació útil. En aquest cas, a més, les imatges es podran ser consultades en directe per qualevol persona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa